Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В тези две страни хората не заключват вратите на домовете си
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 12.09.2024Коментари ()1089
©
Сигурно звучи странно, но в съвременния свят съществуват страни, в които престъпността е толкова ниска и хората толкова много си вярват, че дори не заключват вратите на домовете си.

В коя страна хората не заключват вратите на домовете си?

Лихтенщайн и Исландия

Лихтенщайн

С едва 37 000 жители на площ от 160 кв.км Лихтенщайн е една от най-малките и най-гъсто населените страни в света. Ето няколко любопитни факта за тази държава -джудже.

* Ниска престъпност

Лихтенщайн има едно от най-ниските нива на престъпност в света. Последното убийство в тази страна е извършено през 1997 г, затова има много малко затворници. Около 100 души служат в полицията на тази страна. Под 10 затворници излежават присъдите си в местен затвор всяка година. В затвора осъдените се хранят с храна от ресторант, тъй като властите са изчислили, че поръчването на храна е по-евтино от наемането на готвачи.

Граждани, които са осъдени на затвор над 2 години, се прехвърлят в Австрия. Поради ниската престъпност, повечето жители на страната дори не заключват входните си врати.

* Официалният език е немски, но не съвсем

Макар немският език е официален за страната, повечето жители използват алемански диалект, който е много различен от стандартния немски.   

* Веднъж годишно всички жители са поканени на парти в замъка

На националния празник на Лихтенщайн, принц Ханс-Адам II, държавният глава, и неговият син, канят жителите на бира в градината на замъка Вадуц официалната им резиденция.

* Държава без собствена армия

От 1866 г. Лихтенщайн не е участвала в никакви войни или военни операции. Княжеството няма дори собствена армия.

* Силна икономика

Лихтенщайн е една от най-богатите страна в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Безработицата е само 1,5%. В страната има само един милиардер, чието състояние възлиза на половината от брутния вътрешен продукт на страната. Той управлява компания, която произвежда дентални продукти. Неговият бизнес превръща страната в най-големия производител и износител на изкуствени зъби в света.

* Жените получават избирателни права едва през 1984 г.

Лихтенщайн е последната страна в Европа, която дава право на глас на жените. През 1971 и 1973 г. са проведени референдуми относно избирателните права на жените, но и на двата предложението е отхвърлено. Едва през 1984 г. е проведен референдум, на който избирателните права на жените са приети с малка преднина от 2370 гласа “за" и 2251 гласа “против".

Исландия

Исландия е известна не само със своите спиращи дъха пейзажи, но и с това, че е една от най-безопасните страни в света. Представете си място, където хората се чувстват толкова сигурни, че оставят вратите на колите и домовете си широко отворени. Ето още няколко интересни факта за таза страна.

* Хората се познават

Населението на Исландия е само 382 000 жители, което живее на територия от 103 000 кв.км. Жителите н аградовете добре се познават. Хората са дружелюбни и живеят в мир. Използването на ключове се възприема като оскърбително.

* С приложение проверявате дали сте роднини

Поради малкото население, има огромен шанс да сте роднини с хора, с които сега се запознавате. През 2010 г. се разработи приложение, което помага на исландците да проверят дали новият им познат не е техен роднина. Приложението използва информация от друга база данни или от “Книгата на исландците", в която са изброени всички ирландци - от първите имигранти през 11-ти век и техните взаимоотношения. 

* Държава без армия

Подобно на Лихтенщайн, Исландия разполага само с митничари, няма армия. Ако някой от местните жители иска да се включи във въоръжените сили, може да влезе в редиците на норвежката армия.

* Местните вярват в елфи и тролове

Странно, но жителите на една от най-напредналите в технологично отношение страни, вярват в съществуването на невидими елфи и тролове. В Исландия дори има официално училище за елфи, където може да научите историята на исландските елфи. 

*В Исландия няма Мак Доналдс

През 2009 г. Исландия затвори популярната верига за бързо хранене завинаги. За да се отбележи това събитие, последните поръчани от ресторанта бургер и картофки са изложени в национален музей в Рейкявик.

* До 1989 г. пиенето на бира в страната е незаконно.

* Исландски език

Исландският език естова непроменен от времето на древните викинги. Това означава, че исландците могат без проблем да прочетат текстове, писани преди 1000 години, пише actualno.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/V-tezi-dve-strani-horata-ne-zaklyuchvat-vratite-na-domovete-si-2260584
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.