Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Майки от Варна правят родителски кооперативи за създаване на детски градини
Автор: Екип Varna24.bg 13:36 / 31.01.2011Коментари ()2544
© Impact Press Group
Майки от Варна се съюзяват в родителски кооперативи за създаване на детски градини. Мярката е резултат от недостига на места в детските заведения. По този начин родителите се изправят и срещу крайно остарелия според тях начин, по който биват възпитавани децата им в традиционните детски градини. Това заявиха през уикенда част от амбициозните родители.

Принципът на кооперативите, добре познати в столицата, а и в Европа, е обикновен - събират се родители, които дори не се познават помежду си, наемат помещение, разделят си разходите по гледането на децата, наемат педагог, което невинаги е задължително, и на ротационен принцип се грижат за децата.

"За нас родителските кооперативи са втори дом, семейство в семейството. В общинските детски градини децата се възпитават, като им се внушава чувството на страх и вина. Най-често задаваният въпрос от страна на деца, които посещават градини, е "Мамо, сега ще ме накажеш ли?". Не сме съгласни с факта, че ако децата се напишкат насън в детската градина, трябва да им се карат. Обикновено, когато ги оставяме сутрин, учителките там ни казват: "Не се безпокойте, ще поплаче и ще спре!" В кооперативите децата не плачат рано сутрин и се възпитават само в любов и хармония", заявиха част от майките.

Майките, решили да основат кооператив във Варна, са обединени около идеята, че това е добър вариант и за работещи родители, които не могат да се включат в ротационния принцип на отглеждането. Заетите през седмицата ще могат да почистват помещенията в събота и неделя, допълват организаторите, дори бабите и татковците могат да помагат.

В родителския кооператив бюджетът, грижите и вниманието се разпределят равномерно, без родителите да прибират печалба. Формата е все още на ниво идея и не е призната от българските закони, въпреки че в Западна Европа е регламентирана и работи добре.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Maiki-ot-Varna-pravyat-roditelski-kooperativi-za-suzdavane-na-detski-gradini-226066
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.