Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Николай Костов: Поставянето на вендинг машини за лекарства е потенциално опасна мярка за здравето на хората
©
Поставянето на вендинг машини с лекарства е неподходяща и потенциално опасна мярка за здравето на хората и няма да реши никакви проблеми с лекарствоснадяването на населението, защото лекарствоснабдяването е много по-обширно нещо отколкото няколко продукта във вендинг машина. Това каза в предаването "Нюзрум" на Радио "Фокус" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Продаването на лекарства през автомати обезсмисля тежката регулация на аптеките и ролята на магистър фармацевта, смята още той, като даде пример с това, че в момента според законодателството дори помощник фармацевтът може да отпуска такива лекарства само под надзора на магистър фармацевта, "а те искат да ги поставят в автомат".

По думите му в момента нулевият интерес от страна на аптеките към използването на такива машини се обуславя от това, че те не вършат никаква работа на пациентите, а оттам и на аптеките, тъй като от такива машини могат да се купят определено ограничено количество артикули, част от които други продукти, като добавки, козметика и т.н., и "остават двайсетина продукта, които могат теоретично да бъдат лекарства".  Така тези машини няма да носят приходи, а разходите ще са значително повече от приходите. Точно заради това според Николай Костов е нерентабилно поддържането на такива машини в малките населени места.

"Трябва да е така организирана цялата работа, че да е жизнеспособна като модел, да се самоиздържа цялата тая дейност. Такава дейност по този начин не може да се самоиздържа по никакъв начин, тъй като бизнес, който генерира приходи по 100 лева на седмица и същевременно генерира разходи по 200 лева на седмица, няма как да се самоиздържа", категоричен е той.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки изрази мнение, че тази мярка е поредния политически ход преди предстоящите парламентарни избори и се прави с цел да се покаже загриженост за хората преди изборите.

В последните 3 години се наблюдава една свръхрегулация на аптечния бизнес, което затруднява работата на аптеките, каза още Николай Костов и добави, че според него трябва да се върви в обратния ред – вместо налагането на постоянни регулации от страна на държавата, трябва да се направи този бизнес привлекателен. Само така може да се регулира неравномерното териториално разпределение на аптечната мрежа в страната.

"Аз апелирам да спрем да се занимаваме с тая тема. Близо 98% от населението в България има достъп до аптека до 30 минути с кола. Ние сме от държавите в Европа които са най-добре в това отношение. Да, има такива населени места без аптека, но те са по-скоро изключение. Има проблем, но това е от демографската криза. Трябвало е да се взимат политически решения преди 20 и повече години, за да не се стигне до това състояние на нещата, в което да искаме да слагаме вендинг автомати в места с население 200 човека. Няма как да стане това нещо", категоричен е Николай Костов.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Nikolai-Kostov-Postavyaneto-na-vending-mashini-za-lekarstva-e-potencialno-opasna-myarka-za-zdraveto-na-horata-2271136
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.