Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Доц. Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за високо кръвно се променят 
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 23.09.2024Коментари ()515
©
Доц. Пламен Кръстев, инвазивен кардиолог в УМБАЛ  "Света Екатерина", в интервю за предаването "Здравето на фокус" на радио "Фокус"

Доц. Кръстев, какво точно означава инвазивен кардиолог, очевидно нещо повече от кардиолог? 



Да, по принцип инвазивният кардиолог е една тясна специалност от общата кардиология, както и самото име подсказва, е свързана повече със спешната кардиология, отколкото с конвенционалната.  

Ние сме тази група от лекари, които изцяло се занимават с острите състояния на сърдечно-съдовата система. Освен острите, разбира се, и хроничните състояния, които се извършват в катеризационните лаборатории. Говоирим за имплантиране на стендове, селективни коронарни артериографии - абсолютно целият набор инвазивни изследвания, свързани с оценка на коронарното кръвообръщение, на помпената функция на лявата камера, на клапната дисфункция, миокардната дисфункция и много, много още други заболявания, които се диагностицират в инвазивната лаборатория. 

Лекари споделят, че се наблюдава уголемяване на сърцето у пациенти, които са прекарали вируса на COVID, така ли е? 

Правилно. За съжаление, този COVID вирус, както и много други вируси, засягат предния слой на лявата камера, точно миокарда. В резултат започва разрушаване на структурата на миокарда и възниква фиброза. Това е съединителна тъкан, която не е активна, не е мускул. Стига се до дисфункция на лявата камера, разширяване или уголемяване на сърцето. Това води до потискане на помпените показатели на лявата камера. Когато те паднат под 35-30%, имаме клиника на така наречената сърдечна недостатъчност.  

Тя се  изразява в лесна умора, недостиг на въздух, отпадналост, сърцебиене, ниски стойности на артериалното налягане, изпотяване, нощен задух - пациентите не могат да легнат, трябва да заемат седнало или полуседнало положение.  

Всичко това е в клиниката на така наречената сърдечна недостатъчност. 

Да разбираме ли, че ако един пациент е бил с високо кръвно налягане – хипертоник, и е прекарал COVID, е възможно кръвното му налягане да се понижи? 

Не при абсолютно всички пациенти, това трябва да сме наясно, само при онези пациенти, при които вирусната частица COVID, селективно е засегнала миокарда.  

При които имаме нарушаване на функцията на миокарда, така нареченият поствирусен миокардит. Една от клиниките при засягане на миокарда -  отпадане на помпената функция на лява камера, и с клиниката на сърдечната недостатъчност, която пациентите са имали преди, ако са били хипертоници, води до понижаване на артериалното налягане.  При тези пациенти с времето артериалното налягане е понижено, дори пада под 100 мм живак за систула, за  горната граница. Но не при абсолютно всички пациенти разбира се, само при тези, които вирусната частица - било то COVID, има и други вируси, които поразяват миокарда, тоест в резултат на разширяване на лявата камера от инфекция. 

Да припомним симптомите на инсулта, при който е много важно да се реагира максимално бързо, така че близките на пострадалия да не губят време, а веднага да потърсят медицинска помощ? 

По принцип сърдечно-съдовите заболявания са един голям, социално значим проблем Те са водеща причина за смъртност в световен мащаб. Приблизително 18 милиона души годишно умират, в резултат на сърдечно-съдови заболявания. България, за съжаление, е на едно от челните места по заболеваемост, смъртност и сърдечно-съдови заболявания в Европейския съюз. Болестите на органите на кръвообращението - исхимичният мозъчен инсулт, мозъчният инсулт като цяло, инфарктът на миокарда, са една от водещите причини за смъртност в България.  

Има един стандартизиран коефициент за смъртност от болест на органите на кръвообращението,  който в България е 1100 на 100 000 души, а средно в страните от Европейския съюз той е 370 на 100 000 души. Виждате, че почти три пъти е по-висок в България. Основната причина за тази група сърдечно-съдови заболявания са исхимичната болест на сърцето и инсулта.  

Как може да се разпознае един мозъчен инсулт?  



По принцип пациентите могат да бъдат с променено съзнание, могат да имат обща мозъчна симптоматика, която е свързана с нарушение в говора, в движенията на крайниците, с изразена парези или парализи. Много често се наблюдава увисване на единият устен ъгъл наляво или надясно, в зависимост от засягане на една от мозъчните съдови артерии, както и невъзможност за координация и спазване на равновесие.  

По принцип, тези пациенти в по-голямата част са с хипертония, и то неконтролирана. Артериалната хипертония, която е един от основните рискови фактори за мозъчно-съдови и сърдечни заболявания, е в основата на тези две големи групи пациенти с мозъчни инсулти, с инфаркт на миокарда.  

При такава клиника е необходимо бързо да се потърси спешна медицинска помощ, за да може пациентът веднага да се транспортира до съответното високо специализирано заведение за извършване на диагностика за мозъчен инсулт - дали е исхимичен мозъчен инсулт или хеморагичен, в резултат на кръвоизлив. В златните часове - да кажем от час и половина до четвъртия час, да се извърши специална терапия, когато става дума за исхимичен мозъчен инсулт. При хеморагичен мозъчен инсулт е необходима бърза и навременна консултация с неврохирург, за да се прецизира дали подлежи хеморагията на оперативно лечение или не.  

Напоследък прави впечатление, че все повече млади хора се оплакват от високо кръвно налягане. Променя ли се долната възрастова граница в последните години? 

Да, има такава тенденция, която изцяло е свързана с начина на живот в този урбанизиран свят, с храненето и редица други фактори - околна среда, социални фактори. Повишеното артериално налягане е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания, за мозъчно-съдовите заболявания. Високото кръвно налягане е със стойности над 140 мм живак горна граница и над 80-85 мм живак долна граница. За съжаление, не се популяризира достатъчно значението на оптималното артериално налягане, което е под 120 на 80 мм живак, неправилно това се смята за ниско артериално налягане.  

Има доказана линейна зависимост между нарастването на артериалното налягане и увеличаването на риска от смъртност, в следствие от сърдечен инфаркт или инсулт. 

Намираме се в сезона на прехода между лятото и есента. Промяната на температурите влияе ли на кръвното налягане? 

Преди 3-4 месеца съветвахме всички пациенти с артериална хипертония да редуцират медикаментите, понякога дори да се спрат и да се приемат повече течности. В резултат на по-ниските вече температури, пациентите трябва да се върнат на старите дози антихипертензивни медикаменти.  

Аз лично препоръчвам при смяна на сезоните,  при застудяването на времето, да посетят техния наблюдаващ кардиолог или общопрактикуващ лекар, за да се измери кръвното налягане и да се прецизира антихепртензивната терапия.  

Лятото се намаляват медикаментите за кръвно, зимата се възвръщат наново, за да се поддържат оптимални стойности на артериалното налягане, което, пак казвам, е основен рисков фактор при сърдечно-съдовите заболявания. 

Свикнали сме да чуваме, че е опасно високото кръвно налягане. Това означава ли, че ниското е безопасно? 

По принцип артериалната хипертония е водеща причина за сърдечно-съдовите заболявания. Докато при ниските стойности на артериалното налягане, когато пациентът е имал нормално кръвно, оплакванията биха били  главозамайване, обща отпадналост. Трябва, обаче да се уточни каква е причината за тази хипотония, тъй като все пак има редица заболявания, при които клиниката е свързана с ниски стойности на артериално налягане. Съветът ми е да се уточни каква е причината за хипотонията. В сравнение с артериалната хипертония, ниското кръвно налягане не бих казал, че е в основата на сърдечно-съдовите рискови фактори. 

При високо кръвно налягане лекарите забраняват да се консумира мазно месо. При ниско може ли да похапваме по-обилно месо? 

Не, не означава да се тъпчем с червени, тлъсти меса, за да вдигаме кръвното, в никакъв случай. По принцип начинът на хранене е един от рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания, както и консумацията на алкохол. Има един мит - малкото количество концентрат понижава кръвното налягане, а ниското го повишава. Дайте всички да пият алкохол тогава! 

Младите жени по принцип имат ниско кръвно налягане - горна граница около 90, максимум 100 мм живак. 

Казвате, че жените по принцип имат малко по-ниско кръвно. Това има ли връзка с факта, че дамите не обичат ниските температури, обикновено ни е студено, когато мъжете казват, че е горещо? 

Разбира се, когато кръвното е по-ниско, нормално е да имаме периферен спазъм. И затова  жените усещат повече студ, за разлика от мъжете. Но това е изцяло индивидуално. 

Какви са вашите съвети към нашите слушатели? Как да профилактират кръвното налягане, за да не стигат до лекарствена терапия и съответно до усложнения? Какво преди това можем да направим? 

Като първична профилактика за артериалната хипертония е необходимо да се придържаме към здравословен начин на живот: адекватен двигателен режим, консумация на храни преди всичко от растителен произход с повече зеленчуци, плодове.  

Не на последно място е намаленият прием на готварската сол. Дори за пример бих ви дал едно проучване в Китай от 2015 до 2020 г., където са проследени повече от 15 милиона души.  

Те са приемали стандартна готварска сол - 100% натриев хлорид, която е заменена със сол, съдържаща 20 до 30% калиев флуорид. В резултат на това се стига до редукция на мозъчните инсулти с 14% , на миокардният инфаркт с 13%, а общата смъртност спада с около 12%.  

Съществува хипотеза, че полезният ефект на зеленчуковата диета се дължи на факта, че зеленчуците съдържат повече калий и по-малко натрий. Затова ограничаването на солта, консумацията на храни от растителен произход и адекватният двигателен режим са в основата на първичната профилактика на артериалната хипертония. Разбира се, намаляване и на телесното тегло. Наднорменото телесно тегло и затлъстяването са едни от факторите за повишаване стойностите на артериалното налягане.  

Доц. Кръстев, а как се лекува разбитото сърце? 

Как се лекува разбитото сърце? Много интересен въпрос. Разбито от какво? 

Обикновено от любов. 

С времето всичко минава,  предполагам. 

По-малко сол, повече вода и повече танци общовалидна рецепта ли е и за разбито, и за болно сърце? 

Точно така, да. Много правилно го казахте. 

Росица АНГЕЛОВА


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Doc-Plamen-Krustev-Pri-zastudyavane-dozite-na-lekarstvata-za-visoko-kruvno-se-promenyat-2273029
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.