Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ето какъв празник е днес!
©
На 24 септември православната църква почита паметта на света Текла. Ето какво може и не може да се прави на този ден.

Нашите предци са вярвали, че Текла предвещава тъмни и дълги нощи. На този празник хората са излизали през нощта и са гледали звездното небе. На този ден също вършеели и прибирали зърно за зимата. Ако слънцето грее силно, ще има внезапна промяна на времето. Ако птиците летят ниско, зимата ще бъде студена и ранн. Ако под дъбовете има много жълъди, зимата ще е мека и следващата година ще е плодородна.

На този ден църквата забранява лоши мисли за семейството и близките. Също така е забранено преяждането и пиенето на алкохол. Забранени са клевети и кавги. На празника не трябва да се отказва помощ на нуждаещите се.

Основната молитва за деня

"О, многострадална и мъдра Текла! Ти стоиш на небето при Престола Господен, но на земята, дадена ти по благодат, имай милост към нас, хората и пред твоя най-чист образ се прекламяме и те молим за помощ. Многострадална Текла, отнеси светите си молитви към Господа за нас и го помоли за прошка на нашите грехове, изцеление на слабите, скърбящите и бедните. Свети Текла, измоли Господа да даде на всички милост, когато се изправим пред Страшния Си съд, за да прославяме Отца и Сина и Светия Дух во веки веков. Амин!"


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Eto-kakuv-praznik-e-dnes-2273445
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.