Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ВМРО: Преброяването пълни Игнатиево с "румънци“
Автор: Екип Varna24.bg 15:19 / 07.02.2011Коментари ()1055
Новото преброяване на населението няма да даде точна представа за етническия състав на населението в страната и в частност във Варненския регион, прогнозираха от ВМРО, позовавайки се на резултатите от предишни преброявания. Според данните от тях в община Аксаково официално е регистрирана най-голямата румънска общност в страната.

"20% от населението там се самоопределя по този начин, а Игнатиево е най-румънското село", заяви зам.-председателят на партията Костадин Костадинов. Причина за този феномен е, че циганите копанари масово се представят за румънци. Във Варна също има подобна тенденция, която се отнася за циганската махала "Максуда". При предишното преброяване там само 400 души са се самоопределили като роми, а цялото останало население е заявило, че са турци. По повод нерешения проблем с незаконното строителство там от ВМРО още веднъж потвърдиха, че смятат да издигнат в знак на протест незаконна постройка от типа, който съществува в махалата. Преднамерено незаконното строителство ще започне най-вероятно на 21 февруари в центъра на Варна. Едно от предполагаемите места за "циганската" къща на ВМРО е пред районния съд. Целта на акцията е да се види с каква скорост ще действат РДНСК и общината и да се потърси отговор на въпроса защо това не се случва с десетилетия в "Максуда".

Районите подхождат различно към проблема "Максуда"

Два различни подхода са демонстрирали администрациите в "Одесос" и "Младост" към проблема с незаконното строителство в "Максуда", след като ВМРО е поставило проблема на тяхното внимание. От централния варненски район са отговорили, че ръцете им са вързани да действат, докато не се установи със сигурност чия е собствеността на терените, което може да стане само с помощта на кадастъра и дирекция "Общинска собственост" към голяма община. От "Младост" обаче отговорили, че вече са направили 89 констативни протокола за незаконно строителство на тяхна територия. Остава отворен въпросът защо двете районни администрации действат по различен начин към един и същ проблем.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/VMRO-Prebroyavaneto-pulni-Ignatievo-s-rumunci-227838
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.