Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Храни, които не бива да миете, преди да ядете
Автор: Екип Varna24.bg 16:09 / 28.09.2024Коментари ()1609
©
Много хора смятат, че водата убива бактериите и почиства мръсотията от храните. Експертите твърдят, че е вярно обратното: Със съвременните техники вторичното измиване може да бъде избегнато.

 

Още от детството ни казват за необходимостта от старателно измиване на различни продукти преди готвене. Но това не е вярно. Някои съставки губят полезните си качества, когато влязат в контакт с вода.

 

Те могат да променят вкуса си, което е още по-лошо: вредните вещества се разпространяват навсякъде.

Зеленолистни зеленчуци

Измиването на копър, магданоз, спанак и други зелени зеленчуци увеличава вероятността от внасяне на бактерии в организма ни.

Съществува отделна длъжност - специалист по маркетинг на зеленолистни зеленчуци. Те са тези, които ни казват, че всички зелени зеленчуци се обработват със смес от вода и дезинфектанти като водороден пероксид или хлор, преди да бъдат изпратени в магазините. Това е достатъчно, за да се отстранят всички излишни съществуващи замърсявания от нея. Не е необходимо да се мие втори път, тъй като този начин води до разпространение на патогенни бактерии.

Месо, пилешко месо, яйца

Центровете за контрол и превенция на заболяванията посочват, че миенето на месо от домашни птици, говеждо и яйца води до увеличаване на микробите, както и до разпространението им по повърхностите на кухненското обзавеждане и по самите хранителни продукти.

Животинските продукти се почистват старателно по време на обработката, а повторното действие увеличава риска от размножаване на вредните вещества, причинени от салмонела, която предизвиква диария и редица други заболявания.

Между другото, върху черупката на яйцата има защитен филм и ако те се измият, бактериите отвън ще проникнат дълбоко вътре. Ето защо явно не си струва да се прави.

При третиране с високи температури този вид бактерии загиват. Според категоричната препоръка на експертите е по-добре да варите месото два пъти: след като водата заври - сменете я и продължете готвенето. Това се дължи и на факта, че животните по време на угояването получават с храната стимулатори на растежа и хормони. А с първия бульон се прецежда и цялата химия. За по-голяма безопасност към маринатата към месото може да се добавят оцет и лимонов сок, пише Actualno.com.

Гъби

 

Ако сте купили гъби в магазина, не е необходимо да ги миете, тъй като те губят първоначалния си вид и познатия аромат. Гъбите абсорбират отлично водата и поради това се развалят бързо. Експертите съветват да ги избършете малко с влажна кърпа, да ги подсушите с хартиени кърпи и едва тогава да пристъпите към готвене.

Как да се предпазите от опасни бактерии в кухнята?

Измивайте ръцете си в топла вода със сапун в продължение на 20 секунди или внимателно ги третирайте с антисептик, като избягвате рани и пукнатини, преди да се докоснете до храната.

Дезинфекцирайте всички кухненски съдове, повърхности и прибори за хранене, преди да поставите храна върху тях.

Не оставяйте плодове, зеленчуци, билки и други храни за готвене в мивката за дълъг период от време. Това е най-бързото място за размножаване на бактерии.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Hrani-koito-ne-biva-da-miete-predi-da-yadete-2279508
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.