Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проф. Кантарджиев: За това заболяване е характерно увеличаване на лимфните възли, особено на тези по шията и от лявата страна
©
"Коронавирусите засега доминират, грипът още не се е появил. Това ще се случи през ноември, а през декември ще е епидемично разпространение“, каза в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че обикновено грипът идва от Европа, започва от Великобритания и Скандинавието.

"Случаите у нас се увеличават, когато хората, живеещи там, се връщат да видят роднините си. Но няма никакъв проблем да се предпазим чрез ваксина. Може да се бият в един ден и против коронавирус, и против грип. Условието е да са на две различни ръце. Може и през две седмици“, уточни проф. Кантарджиев.

Той коментира, че вече не са толкова опасни коронавирусите, но предупреди най-възрастните и тези с имунен дефицит все пак да се имунизират.

"Вирусите в есенно-зимния период са по-активни. Миналата седмица беше описан случай на съмнителна туларемия. Това е едно опасно заболяване, което през 1997 г. имахме епидемии в рамките на две-три години - 380 случая оимаше писани и диагностицирани на това заболяване, което започна от Софийско след това Пернишко и се разпространи. В момента го има почти в цялата страна, а броят на мишките може да се увеличи, защото заради застудяването те влизат в домовете на хората. Именно те са и преносители на това заболяване, известно и като малката чума. Превенцията е плодовете от мазетата да се мият много добре, а при белене на картофи да не се пипат очите“, обясни Кантарджиев.

Той добави, че се лекува с антибиотик това заболяване и препоръча на специалистите да го имат предвид при преглед, понеже то протича като пневмония.  

"Заболяването се характеризира с увеличаване на лимфните възли, особено на тези по шията и особено от лявата страна поради анатомичните особености на човешкото тяло. Заболяването много често се проявява като пневмония през есента и трябва да го имат предвид колегите и да мислят за тази инфекция“, добави Кантарджиев.



Още по темата: общо новини по темата: 14941
28.09.2024 »
26.09.2024 »
25.09.2024 »
25.09.2024 »
25.09.2024 »
24.09.2024 »
предишна страница [ 1/2491 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Kantardzhiev-Za-tova-zabolyavane-e-harakterno-uvelichavane-na-limfnite-vuzli-osobeno-na-tezi-po-shiyata-i-ot-lyavata-strana-2279935
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.