Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Този плод носи много ползи за тялото и дори помага за удължаване на живота, когато се консумира правилно
©
Диетологът д-р Мариат Мухина споделя, че за хората без диабет яденето на умерени порции грозде е много полезно. Много хора се страхуват да ядат грозде поради неговата сладост и високо съдържание на глюкоза. Но доктор Мухина споделя, че когато се консумира правилно, този плод носи много ползи за тялото и дори помага за удължаване на живота. Най-полезни са сортовете червено и черно грозде, които не са много сладки на вкус, подчертава експертът.

Правилна консумация на грозде 

"Червеното грозде съдържа големи количества ресвератрол, така че подобрява съдовото здраве, кръвообращението, поддържа сърцето и понижава холестерола. Черното, поради високото си съдържание на антоцианини, помага в превенцията на рак“, уточнява експертът. 

Доктор Мухина даде съвет за консумация на грозде. Плодът трябва да се консумира в количества не повече от 200 грама (около чаша грозде) на ден, като се избягва яденето му на празен стомах.

Лекарят отбелязва, че ако не прекалявате с гроздето, можете да подобрите работата на червата, да постигнете добра перисталтика и да избегнете запек. Но трябва да се помни, че гроздето повишава кръвната захар и хората със затлъстяване и диабет не трябва да го ядат. Ако имате стомашни проблеми, възможността за консумация на грозде трябва да се обсъди с Вашия лекар.

"Гроздето е богато на витамини и калий, а също така има положителен ефект по време на стрес. В същото време, според проучвания за здравето на мозъка, то намалява риска от заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Редовната консумация на грозде съдейства за силен имунитет и бодър ум", казва експертът.

Диетологът отбелязва, че този плод има ползи за здравето поради високата си хранителна стойност. Когато се консумира редовно в сезона на зреене, има положителен ефект върху мозъка.

Гроздето, богато на витамини и минерали, предпазва от мозъчни заболявания, подчерта диетологът. То оказва положително влияние върху клетъчната структура, защитава клетките и стимулира ген, свързан с увеличената продължителност на живота.

Редовната и балансирана консумация на грозде предотвратява развитието на ракови клетки. Активните вещества в състава на плода предпазват от рак (продуктът може да намали възпалението в тялото и да предотврати когнитивни, поведенчески и биохимични увреждания). Гроздето е с ниско съдържание на натрий и високо на калий, което осигурява оптимално кръвно налягане и предпазва от сърдечни заболявания.

Витамин К и минерали като калций, магнезий и калий, съдържащи се в гроздето, имат положителен ефект върху здравето на костите. Благодарение на състава си гроздето помага и при заспиване. Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте, пише actualno.com.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Tozi-plod-nosi-mnogo-polzi-za-tyaloto-i-dori-pomaga-za-udulzhavane-na-zhivota-kogato-se-konsumira-pravilno-2286132
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.