Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българи спечелиха световен конкурс за зелена архитектура
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 11.02.2011Коментари ()881
Българи спечелиха световен конкурс за зелена архитектура във Филипините, съобщиха организаторите на българското участие. Никола Енчев и Стефан Ванков са удостоени с наградата за "зелен архитектурен дизайн" в категорията "Студенти" на международното състезание "Дизайн срещу елементите 2010" в столицата на Филипините - Манила.

Проектът на двамата архитекти бе отличен като най-добро екологично решение сред участващите студенти от цял свят.

"Дизайн срещу елементите" - тайфуни, земетресения, наводнения, е международен конкурс за устойчива на бедствия архитектура. Той събира архитектурни решения от цял свят, които помагат на бедните населения в страните, най-силно засегнати от климатичните промени. Заданието на конкурса е изработването на дизайн за жилища (до 8000 щатски долара на апартамент за 4-ма души от 32 до 36 кв.м), които да са устойчиви на бедствени ситуации.

Никола Енчев и Стефан Ванков залагат на интегрирането на технологии, които постигат добра цена при строителството и лесна сглобяемост на отделните части. Дизайнът комбинира два основни материала - бамбук - един от най-разпространените и евтини екологично чисти материали в Азия, и бетон.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Bulgari-specheliha-svetoven-konkurs-za-zelena-arhitektura-229065
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.