Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Знаете ли защо има разлика в кръвното на дясната и лявата ръка?
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 14.10.2024Коментари ()337
©
Отдавна е известно, че различното кръвно налягане в лявата и дясната ръка показва проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Тук не говорим за артериалното налягане като цяло, а за систоличното. Кръвното налягане се променя с всеки удар на сърцето.

Систолното показва налягането в момента, в който вентрикулите на сърцето се свиват (т.е. възниква систола - компресия на вентрикулите) и изтласкват кръвта в съдовете. Диастолното отчита налягането, когато вентрикулите се отпуснат (настъпва диастола - релаксация на вентрикулите). Известното съотношение 120 към 80 показва стойностите на систолното към диастолното налягане при здрав човек.

Налягането зависи от свойствата на съдовете, от еластичността на стените, от способността на мускулите им да се напрягат и отпускат. Ако стените на кръвоносните съдове станат твърди или стеснени, кръвоснабдяването на тъканите и органите се променя.

Сърцето се опитва да компенсира промените в кръвния поток, което води до допълнително натоварване върху него. И накрая, има и добре познатите ни атеросклеротични отлагания вътре в съдовете, които отново стесняват лумена им и пречат на свободното протичане на кръвта – което пак си личи от налягането. Започващите сърдечносъдови проблеми могат да се открият по разликата в кръвното налягане, измерено на лявата и дясната ръка.

Международните медицински организации отдавна препоръчват лекарите да измерват кръвното налягане не на едната ръка, а на двете, въпреки че не всички се вслушват в тези препоръки. Освен това има дори определени конкретни цифри, върху които ви съветваме да се съсредоточите. Например в европейските страни се препоръчва да се обърне специално внимание на тези пациенти, чиято разлика между "лявото“ и "дясното“ систолично налягане е повече от 15 милиметра живак. Въпреки това в скорошна статия в списание Hypertension се изразява мнение, че тази разлика трябва да бъде намалена до 10 mmHg.

Учени от университета в Ексетър, Лимож, Оксфорд и други изследователски центрове са анализирали 24 големи проучвания върху сърдечносъдовите заболявания. Въз основа на тези проучвания те създават база данни с медицинска информация за почти 54 хиляди души от цял свят, която включва и кръвното налягане, измерено и на двете ръце. 

Разликата в налягането е била сравнена с медицинската история на хора над 10 години: кой е оцелял или не през този период, имал е инфаркти, инсулти и т.н. В резултат на това авторите на изследването стигат до извода, че нормална разлика в налягането е 10 mmHg 

Ако разликата "ляво-дясно“ е по-голяма, тогава човек трябва да помисли за собственото си сърдечносъдово здраве. Това не означава, че спешно трябва да започнете да приемате хапчета, но може би е време да промените по някакъв начин диетата си или поне да започнете да се движите повече. Възможно е препоръките на здравните власти скоро да се променят в светлината на новите данни; а от друга, за да имат ефект, трябва да се спазват.

Само лекар може да установи точната причина за разликата в налягането на двете ръце. Но има някои признаци, които можете да анализирате сами:

- На едната ръка налягането е нормално, на другата е повишено – това може да се дължи на вегетативно-съдова дистония или индивидуални характеристики на структурата на артериите;

- От една страна, налягането е повишено, от друга е още по-високо – такива прояви са причинени от постоянен стрес, липса на сън, хипертония, вегетативно-съдова дистония;

- На едната ръка налягането е ниско, на другата – в рамките на нормалното или високо – има вероятност от запушване на артериите и проблеми с кръвоснабдяването на ръката.

- Проблемите с артериалната проходимост може да са причинени от притискане на големи съдове, което стеснява или блокира лумена.

Артериалната обструкция се развива на фона на:

- Атеросклероза – холестеролови отлагания вътре в съдовете създават плаки, които блокират лумена.

- Тромбоза, тромбоемболия – кръвни съсиреци, които се образуват в кръвоносните съдове и пречат на кръвния поток.

- Аневризми – върху кръвоносните съдове се появяват торбовидни разширения, които възпрепятстват нормалния кръвен поток.

- Аортоартериит - възпаление на съдовите стени, причиняващо удебеляване на мембраните.

- Синдром на Скаленус – субклавиалната артерия е заобиколена от мускули, които могат да се втвърдят и компресират артериите.

Причините за запушване на големи съдове могат да бъдат наранявания, хирургични операции или появата на злокачествени или доброкачествени новообразувания в меките и костните тъкани на гръдния кош или рамото, пише zdrave.to.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Znaete-li-zashto-ima-razlika-v-kruvnoto-na-dyasnata-i-lyavata-ruka-2298043
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.