Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Община Варна ще връчи награди за Деня на Св. Лука
Автор: Екип Varna24.bg 11:52 / 16.10.2024Коментари ()327
©
Ежегодната изложба на Сдружението на варненските художници "Свети Лука“ ще бъде открита на 18 октомври, петък, от 18 часа, в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна и за поредна година се организира по повод Деня на Св. Лука - покровител на художниците. Светецът се  смята за първия иконописец и според преданията, той е зографисал първите икони на Дева Мария и апостолите Петър и Павел.

Експозицията в Градската художествена галерия ще представи над 70 варненски автори от различни поколения, работещи в областта на живописта, графиката, скулптурата и съвременните художествени практики. Както във всяко издание на "Свети Лука“, така и в тазгодишното, Община Варна, чрез дирекция "Култура и духовно развитие“, ще подпомогне инициативата с връчване на парични награди – награда "Св. Лука“ – 1000 лв., награда на журито – 900 лв., и три равностойни награди по 700 лв. През тази година ще бъде връчена за първи път награда за млад автор (между 18 и 30 г.) на стойност 600 лв.

През годините отличени с различни награди от изложбата са били проф. Пламен Братанов, Иван Иванов – Ивани, Йордан Нарлиев, Ангел Ангелов, Боян Янев, Красимир Бербенков, Марина Русева, Георги Кенаров, Надежда Антова и много други талантливи варненски художници.

Изложбата може да се види до 7 ноември 2024 г. в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов“ 1.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtina-Varna-shte-vruchi-nagradi-za-Denya-na-Sv-Luka-2300627
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.