Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нашата планета става все по-гореща!
Автор: Екип Varna24.bg 14:31 / 17.10.2024Коментари ()236
©
Нашата планета става все по-гореща. След Индустриалната революция – събитие, което стимулира използването на изкопаеми горива във всичко – от електроцентрали до транспорт – Земята се е затоплила с 1°C.

Това може да звучи незначително, но 2023 г. беше най-горещата година в историята и всичките 10 от най-горещите години в историята са се случили през последното десетилетие. Ретроспекция на средната температура на Земята през последните 485 милиона години показа, че когато планетата се затопли, следват катастрофално време и масово измиране. В нито един момент от разглеждания период от историята на Земята, отбелязва проучването, температурите не са се затопляли толкова бързо, колкото сега.

Глобалното затопляне и изменението на климата често се използват като взаимозаменяеми синоними, но учените предпочитат да използват термина "климатични промени“, когато описват сложните промени, които сега засягат времето и климатичните системи на нашата планета.

Изменението на климата включва не само повишаване на средните температури, но и природни бедствия, промяна на местообитанията в дивата природа, покачване на моретата и редица други въздействия. Всички тези промени се появяват, тъй като хората продължават да добавят парникови газове в атмосферата, които улавят топлината, като въглероден диоксид и метан.

Какво причинява глобалното затопляне

Когато емисиите от изкопаеми горива се отделят в атмосферата, те променят нейната химия, позволявайки на слънчевата светлина да достига Земята, но предотвратява отделянето на топлина в космоса. Това поддържа Земята топла, като оранжерия, и този процес на загряване е известен като парников ефект.

Въглеродният диоксид е най-често срещаният парников газ и причинява около 75% от цялото затоплящо климата замърсяване в атмосферата. Той е продукт от производството и изгарянето на нефт, газ и въглища. Около една четвърт от въглеродния диоксид е резултат от сеч заради добив на дървен материал или създаване на земеделски площи.

Метанът е друг често срещан парников газ. Въпреки че съставлява само около 16% от емисиите, той е приблизително 25 пъти по-мощен от въглеродния диоксид и се разсейва по-бързо. Това означава, че метанът може да даде силен тласък на затоплянето, но прекратяването на замърсяването с него може и бързо да ограничи атмосферното затопляне. Източниците на този газ включват селското стопанство (предимно добитък), изтичане при добива на нефт и газ и отпадъци от сметища.

Какви са ефектите от глобалното затопляне

Едно от най-тревожните въздействия на глобалното затопляне е ефектът, който по-високите температури ще имат върху полярните региони на Земята и планинските ледници. Арктика се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата. Това затопляне намалява ледените местообитания и нарушава струйния поток, създавайки по-непредсказуеми метеорологични модели по целия свят.

По-топла планета не означава само по-високи температури. Валежите стават все по-екстремни; с всеки градус, с който термометърът ви се повишава, въздухът задържа около 7% повече влага. Това увеличение на влагата в атмосферата може да доведе до внезапни наводнения, по-разрушителни урагани и дори, парадоксално, по-силни снежни бури.

Водещи световни учени редовно провеждат срещи, на които обсъждат най-новите изследвания за това как се променя планетата. Резултатите от тези прегледи са синтезирани в редовно публикувани доклади, известни като доклади на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC).

Скорошен доклад очертава колко разрушително може да бъде глобалното повишаване на температурата.

- Сега кораловите рифове са силно застрашена екосистема. Когато коралите са подложени на стрес от околната среда, като висока температура, те изхвърлят цветните си водорасли и стават призрачно бели, ефект, известен като избелване на корали. В това отслабено състояние те загиват по-лесно.

- Все повече дървета умират в резултат на суша и това променя горските екосистеми.

- Повишаващите се температури и променящите се модели на валежите правят горските пожари по-чести и по-широко разпространени.

- Ураганите стават все по-разрушителни и изливат повече дъжд, ефект, който води до повече причинени щети. Някои учени казват, че дори трябва да се подготвим за бури от категория 6. (Настоящата система за определяне на силата им включва 5 категории).

Как можем да ограничим глобалното затопляне 

Ограничаването на глобалното затопляне е постижимо на теория, но политически, социално и икономически е трудно за осъществяване.

Намаляването на затоплянето означава да се ограничи използването на източниците на емисии на парникови газове. Например нефтът и газът, използвани за генериране на електричество или захранване на промишленото производство, ще трябва да бъдат заменени с технология с нулеви нетни емисии като вятърна и слънчева енергия. Транспортът, друг основен източник на емисии, ще трябва да интегрира повече електрически превозни средства, обществен транспорт и новаторски градски дизайн, като безопасни велосипедни алеи и пешеходни градове.

Едно решение за глобалното затопляне, което някога се смяташе за пресилено, сега се приема по-сериозно: геоинженерството. Този тип технология разчита на манипулиране на земната атмосфера, така че да се блокират физически затоплящите лъчи на слънцето или чрез изсмукване на въглероден диоксид направо от атмосферата, съобщава nationalgeographic.bg.

Възстановяването на природата също може да помогне за ограничаване на затоплянето. Дърветата, океаните, влажните зони и други екосистеми помагат за усвояването на излишния въглерод, но когато те изчезнат, изчезва и потенциалът им да се борят с изменението на климата.

В крайна сметка ще трябва да се адаптираме към повишаващите се температури, като строим домове, които да издържат на покачването на морското равнище например или по-ефективно охлаждане на домовете по време на горещи вълни.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Nashata-planeta-stava-vse-po-goreshta-2302240
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.