Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметът Коцев обсъди изключително наболял проблем
Автор: Екип Varna24.bg 15:02 / 17.10.2024Коментари ()1231
©
Възможностите за присъединяване на нови обекти на територията на община Варна към електроразпределителната мрежа, както и скъсяването на процедурите за енергийното им обезпечаване обсъдиха на среща кметът Благомир Коцев, заместник-кметът по строителството и благоустройството Пламен Китипов и ръководствата на местните структури на Камарата на строителите в България (КСБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. На срещата, организирана по инициатива на браншовите организации, присъстваха и представители на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява електропреносната мрежа високо напрежение в страната.

Тревожно нарастват отказите от страна на дружеството "Електроразпределение Север“ да присъедини нови обекти заради липсата на свободни мощности. Затрудненията при обезпечаването на новите обекти будят притеснение у инвеститорите, които все по-често сезират държавния регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това са констатациите на КСБ, цитирани по време на срещата. От камарата поискаха Общината да ги подкрепи в опитите им да защитят инвеститорския интерес.

Проучваме опита на други общини, които имат сходни затруднения. Трябва заедно да търсим възможности да разрешим този наболял проблем, включително и чрез мрежата на Националното сдружение на общините, каза по време на срещата кметът Коцев. Той запозна участниците с акцентите в подписаното преди дни рамково споразумение между НСОРБ и трите електроразпределителни дружества, опериращи на територията на страната.

Основна цел на документа е именно по-кратки и по-улеснени процедури по присъединяване на нови обекти за потребление на електроенергия. Във връзка с тази договореност Община Варна ще поиска от "ЕРП Север“ информация за инвестиционните намерения на дружеството и тяхното изпълнение за миналата и настоящата година, както и програмата им за 2025 г. Тази информация следва да залегне и в годишната програма на Община Варна по отношение на изграждане, ремонти и реконструкция на уличните мрежи и съоръжения, както и в плановете на инвеститорите.

Участниците в срещата решиха от дружеството да се изискат и данни за броя и категориите абонати на отделните подстанции, както и за обема на резервираните мощности. Заместник-кметът Китипов увери, че Община Варна е в непрекъснат контакт и с Министерството на енергетиката и КЕВР. Срещите във връзка с гарантирането на мощности за потенциалните инвеститори, възможностите за изграждане на нови подстанции и развитието на електроразпределителната и на електропреносната мрежи ще продължат с привличането и на още заинтересовани страни.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetut-Kocev-obsudi-izklyuchitelno-nabolyal-problem-2302271
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.