Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С 50 000 лв. се шири Регионалният музей за разкопки
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 17.02.2011Коментари ()559
© Impact Press Group
50 хиляди лева е основният бюджет за разкопки на археолозите от Регионалния исторически музей във Варна. Това съобщи доц. Валери Йотов в конференция за миналите и бъдещите приоритети на изследователите. Обикновено 80% от средствата, изразходвани през годината, са на РИМ. Държавата досега е давала около 30 на сто, но парите намалявали през последните две години. Издръжката се формирала въз основа на броя служители, като на човек се падали средно около 2000 лева. Община Варна също оказва съдействие, отзовали се и спонсори.

През 2011-а средствата щели да бъдат насочени основно към крепостта Кастрици и двата манастира - Теке Караач и Джанавара. Приоритет за периода е и кандидатстването по европейски проект за реставрация и консервация на крепостта край нос Свети Атанас до Бяла, датирана от късната античност. Предполага се, че тя е била разрушена от аварските нашествия. Намерени са още култови съоръжения от 6-и век преди Христа, както и трикорабна раннохристиянска църква. Гвоздеят на откритието са винарна от 6-и век, както и житни хранилища. За работата там има възможност да се получат 4 милиона лева.

Ако проектът бъде спечелен, мястото ще стане достъпно за туристи, които ще могат на живо да наблюдават възстановка на винопроизводство от онези времена, обмислят историците.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/S-50-000-lv-se-shiri-Regionalniyat-muzei-za-razkopki-230674
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.