Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Художник превръща в картини билбордове във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:21 / 22.10.2024Коментари ()314
©
Веселин Димов, посочван от изследователите като един от пионерите на съвременното изкуство в България, организира необичайната художествена акция "Живопис в градска среда" - експонира свои творби дигитална живопис върху рекламни билбордове във Варна. Акцията се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура" на Община Варна. Произведенията представляват дигитално генерирани живописни изображения на фрактали - геометрични модели на повтарящи се структури. Локациите на билбордовете са в централната градска част на кръстовищата на бул. "Княз Борис І" с ул. "Найден Геров", бул. "Христо Ботев" с бул. "Съборни" и бул. "Христо Ботев" с ул. "Д-р Пискюлиев".

Повечето изследователи на съвременното българско изкуство приемат, че творбата на Веселин Димов "Воден змей“, създадена на симпозиума по скулптура в село Кости през 1983 г., е сред първите, ако не и първата работа, с която започват новите процеси в изкуството в България. Той е и сред основателите на клуб “Вар(т)на", който през 1996 г. заявява присъствието си и остава ярък отпечатък в промяната на артистичната сцена в морската столица в края на 90-те години на ХХ век.

Представяйки своите три нови произведения, Веселин Димов посочва в своя характерен маниер: “Изнасям резултатите на сцената, споделям ги след двадесет години търсения. Публично и в градска среда.

1. Живописта, както знаем, е интериорно изкуство. Дори и картините от пленерите  са мислени като част от интериор.

2. Компютърът е инструмент, така както пианото и цигулката.

3. Известните ми проекти са експерименти в открито пространство - "Терен и конструкции" 1982, "Воден змей" 1983, така че "Живопис в градска среда" е същата посока.

4. Самото живописване в този размер е предизвикателство. Ако и да ползвам комерсиално съоръжение, проектът е творчески и без компромиси.

5. Аз съм достатъчно добър и известен художник, за се нуждая от провокации с цел "да ме забележат". Видях, че работите ми стоят професионално. Така че, рискът е от предварителни и преднамерени представи.

6. "Живопис в градска среда" е иновативен подход за създаване на артистична и цветна обществена среда.

7. Представяне на дигитална живопис, или пък "изящно изкуство в открито пространство", или пък върху билборд не е ежедневно събитие."

Акцията с билбордовете предшества голяма изложба на Веселин Димов, която предстои да бъде открита на 15 ноември в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна.

Билбордовете могат да се видят на локациите в централната част на Варна за рекламен период от 2 седмици - от 28 октомври до 10 ноември 2024 г.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Hudozhnik-prevrushta-v-kartini-bilbordove-vuv-Varna-2307952
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.