Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пчелари недоволстват и масово изоставят пчелините си заради внос на евтин мед
©
Пчелари в Кюстендилско недоволстват и масово изоставят пчелините си. Причината е ниската изкупна цена на меда и високите цени на консумативите за производството му, предава БНТ.

Производство на фона на почти минимални печалби. Така производителите от Кюстендилско определят тази година. Все повече са продадените и изоставените пчелини.

"Цената на меда се калкулира от много различни фактори. Изкупуват го за 3 до 4,20 лева, което нас не ни устройва. На нас медът ни излиза около 7-8 лева. И ние се опитваме да го продаваме обикновено на 15-20 лева", обясни пчеларят от село Багренци Калин Гаваски.

Той обясни, че за да има право да продава директно на пазара меда си, трябва да има сертифициране, което пък означава вземане на проби няколко пъти годишно и това оскъпява продукта.

"280 кошера отглеждам. И това са 12 проби трябва да дадем за изследване. Което оскъпява, това излиза към 1000 - 1200 лева, което се трупа", категоричен е Калин Гаваски.

"Преди, да кажем, 5 до 10 години, във всяко село имаше хора, които гледаха пчели, грижиха се за пчелините. В момента останаха ентусиасти много малко. Тук положението е тежко във всички отрасли, разбира се, но и при пчеларите също не е лесно. Всеки сам се спасява както може", коментира Росен Йосифов.

Според думите му допълнително положението на пчеларите се затруднява и от вноса на по-евтин мед.

"На дребно производители изкупават китайски мед за 4-5 лева, продават го на сергиите, където залъгват хората, които си мислят, че купуват истински мед."


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Pchelari-nedovolstvat-i-masovo-izostavyat-pchelinite-si-zaradi-vnos-na-evtin-med-2311792
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.