Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Издигнаха паметник на лекарка, загинала при наводнението в Царево
Автор: Екип Varna24.bg 16:31 / 26.10.2024Коментари ()287
© БНТ
Издигнаха паметник на д-р Даниела Йорданова. Тя е една от четирите жертви на опустошителното водно бедствие в Царево в началото на септември миналата година.

Загубата на д-р Йорданова, която близките ѝ описват като нежна и красива млада дама и всеотдаен ветеринарен лекар, обедини обществеността и ветеринарномедицинската колегия за изграждане на монумент, с който да се отдаде заслужена почит.

Идеята и организацията са дело на нейните колеги и състуденти – д-р Моника Филипова, д-р Михаела Манолова и д-р Никол Тотева. Българският ветеринарен съюз предостави основната част от сумата за реализиране на идеята. Много дарители също подкрепиха каузата.

На барелефа от бронз е изобразена д-р Даниела Йорданова, заедно с едно от кучетата, които в злополучния ден е искала да спаси от наводнението. Барелефът е изработен от скулптора Живко Дончев. Върху мраморната плоча са поставени две медни плаки с надписи – Ангелът на животните и "Има хора, които плачат за животните. А има и други с по-висша любов. Те плачат заедно с животните".

“Този мемориал ще ни дава повод да преклоним глава пред паметта на д-р Даниела Йорданова и нейната майка съдия Мария Москова, но и да се вдъхновяваме от тяхната любов към животните и стремеж за справедливост. Няколко седмици преди трагедията, съдия Москова ме потърси с молба да предоставим общински имот, в който доктор Йорданова да полага грижи за бездомните животни, тримата направихме оглед и избрахме мястото, а сега сме призвани да продължим това дело", заяви кметът на община Царево Марин Киров пред БНТ.



Още по темата: общо новини по темата: 169
03.06.2024 »
25.02.2024 »
28.01.2024 »
09.01.2024 »
19.11.2023 »
21.10.2023 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Izdignaha-pametnik-na-lekarka-zaginala-pri-navodnenieto-v-Carevo-2313258
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.