Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изследване: Има интересна връзка между кръвната група и вероятността за инсулт при младите хора
©
Съвсем наскоро изследвания разкриха интересна връзка между кръвната група и вероятността от инсулт при млади хора.

В едно от тях, обхващащо около 17 хиляди души, претърпели инсулт, учените установиха, че пациентите с подгрупа А1 на втора кръвна група повишават риска от този сериозен проблем с 16%.

Според теорията за кръвните групи разликите между тях се обясняват с наличието на различни антигени на повърхността на червените кръвни клетки. Тази система за класификация е разработена от австрийския лекар Карл Ландщайнер, който идентифицира четири основни групи: 0 (първа), A (втора), B (трета) и AB (четвърта).

Важно е да се отбележи, че във всяка от тези категории може да има и подгрупи. Установено е, че това е една от подгрупите на втора кръвна група, която може да носи повишен риск от инсулт.

Изследванията показват, че хората с кръвна група О имат предимства в това отношение. Те са с 12% по-малко застрашени от инсулт в сравнение с останалите групи. Учените не могат окончателно да обяснят този феномен, но се смята, че разликите в механизмите на кръвосъсирването може да играят ключова роля. Например коагулационният фактор VIII, известен като антихемофилен фактор, изглежда е в значително по-високи нива при пациенти с кръвни групи 2, 3 и 4. Това може да обясни по-високия риск от образуване на кръвни съсиреци при някои хора.

Не по-малко интересни са резултатите и при късните инсулти. Хората с втора кръвна група имат по-ниска честота на появата им. Причините за това явление обаче изискват допълнителни изследвания. Експертите смятат, че ранните инсулти най-често се причиняват от кръвни съсиреци, докато късните инсулти могат да бъдат свързани със състояния като атеросклероза. Тези наблюдения отварят нови хоризонти за разбиране на съдовите заболявания и техните механизми.

Научният анализ се основава на данни от 48 различни генетични изследвания, което придава достоверност на резултатите. Учените внимателно са тествали хромозоми и различни генетични вариации, разкривайки потенциални връзки между генетичните фактори и развитието на инсулт. По-голямата част от участниците са във възрастовия диапазон от 18 до 59 години, което определя фокуса върху събития, настъпили в по-ранните години от живота.

В обобщение, по-нататъшните изследвания в тази област са жизненоважни за разбирането на влиянието на кръвната група и генетичните фактори върху здравето. Тези открития могат да осигурят основата за нови мерки за превенция на инсулт, които вземат предвид индивидуалните характеристики и рискови фактори. Не по-малко важен е аспектът на здравословния начин на живот, включващ балансирана диета и редовна физическа активност. Този цялостен подход може значително да намали шансовете ви за развитие на инсулт, независимо от кръвната ви група, пише Zdrave.to.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Izsledvane-Ima-interesna-vruzka-mezhdu-kruvnata-grupa-i-veroyatnostta-za-insult-pri-mladite-hora-2313903
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.