Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Студент измина 1800 км, за да упражни правото си на вот
©
Български студент пропътува над 1800 километра със самолет от Банкок през Куала Лумпур до Сингапур само, за да може да гласува на извънредните парламентарни избори, разказа БНТ в репортаж.

Йоан Желев предприел дългото пътуване, защото смята, че за да съществува демокрацията всеки трябва да упражни своя вот.

Йоан Желев е на 21 години. Учи "Международни отношения и организации" в Лайденския университет в Нидерландия, но сега по програма за обмен на студенти е в тайландски университет в Банкок. Откакто е на 18 гласува на всички избори. Заради политическата криза те са цели девет от 2021-ва година насам. Държи да гласува и смята това за свое задължение и право.

"Исках да гласувам тук в Банкок, но за съжаление посолството на България в Тайланд е затворено през 2011-та година и най-близкото посолство е в Ханой, което ме наведе на мисълта, че трябва да потърся азиатски държави, където има отворени секции", коментира студентът Йоан Желев.

Йоан вижда в списъците на ЦИК за гласуване в чужбина столицата на съседната Малайзия- Куала Лумпур, за където му е най-лесно да пътува.

"Подадох онлайн заявление за гласуване в секция в Куала Лумпур, тъй като на сайта на ЦИК беше оповестено, че Малайзия е вариант, но за съжаление не се събраха достатъчно подадени заявления, не достигнаха минимума от 40 и не се отвори секция. Аз бях единствен, подал онлайн заявление. Но аз вече бях резервирал полети и хотел за Малайзия и се надявах нещо да бъде разрешено и да мога да отида да гласувам", обясни Йоан.

И наистина - за щастие ЦИК открива секция в съседния на Малайзия Сингапур. Йоан решава в деня на изборите да лети от Куала Лумпур до Сингапур и да гласува там. В петък, на 25 октомври приключението започва.

"Здравейте, аз съм на летището в Банкок и съм готов да измина почти 1500 км до Куала Лумпур...Полетът мина добре, вече съм в Куала Лумпур и сега ще търся такси и хотела си...Здравейте, тук е неделя сутрин. Аз съм на летището в Куала Лумпур. Ще пропътувам още 300 километра, за да гласувам в Сингапур", разказва последователно студентът.

Часовата разлика между България и Сингапур е 6 часа. В 3 часа българско време Йоан най-после открива секцията си в жилищна сграда в Сингапур и гласува.

"Успях да гласувам в 8 часа местно време в избирателната секция в Сингапур. Комисията беше изключително дружелюбна с мен. След като пропътувах почти 1800 километра със самолет и преминах през три държавни граници аз усетих правото си на вот като дълг и смятам, че това е същността на демокрацията. И се надявам, че много от българите днес ще изминат няколкото крачки от блока си, за да упражнят също това тяхно право.

Така, с много воля и изминати километри, Йоан Желев успява да гласува. Сега го чака обратният път. Още 1800 километра, от Сингапур през Куала Лумпур до Банкок.



Още по темата: общо новини по темата: 700
27.10.2024 »
27.10.2024 »
27.10.2024 »
27.10.2024 »
27.10.2024 »
27.10.2024 »
предишна страница [ 1/117 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/interesno/Student-izmina-1800-km-za-da-uprazhni-pravoto-si-na-vot-2314094
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.