Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пак искат ежегодни експертизи на козирките
Автор: Екип Varna24.bg 12:41 / 22.02.2011Коментари ()1139
© Impact Press Group
Данчо Симеонов.
Местният парламент подновява дебатите върху предложенията на кметската администрация за по-строг контрол върху козирките на сградите. Проектът за корекции в наредбата за обществения ред влиза за обсъждане в Общинския съвет близо 2 години, след като бе гласуван, а впоследствие и оспорен от областния управител Данчо Симеонов заради процедурни пропуски. Сега на нов глас варненските избраници ще трябва да се произнесат относно предлаганите мерки за безопасност на козирките. Съгласно тях собствениците и ползвателите на сгради или части от тях ще бъдат задължени да премахнат съществуващите облицовки по съоръженията. При неизпълнение на разпоредбите нарушителите ще се санкционират - на физическо лице ще се налага глоба от 300 до 700 лв., а на юридическо - имуществена санкция от 600 до 1500 лв. Новите текстове предвиждат собствениците и ползвателите на сгради ежегодно да проверяват състоянието и носимостта на конструкцията на козирките. Забранява се натоварването им с рекламно-информационни елементи, както и с цветя и климатици. По силата на промените се забранява и облицоването на конструкциите с каквито и да е материали. Съществуващите облицовки пък ще трябва да бъдат премахнати в едномесечен срок след публикуването на решението. При необходимост собствениците на козирки са задължени да извършват текущи и основни ремонти, така че да обезопасят съоръженията.

Проектът за нормативните промени е публикуван на сайта на общината и предстои да бъде обсъден от комисиите на ОбС. Дебатите по измененията се подновяват няколко години след трагичния инцидент на 2 януари 2008 г., когато козирка премаза студентка в центъра на Варна.

С корекциите, които предлага общината, се предвижда още наредбата за обществения ред да бъде съобразена с действащия закон за етажната собственост. Съгласно разпоредбите етажните собственици ще бъдат задължени да следят за обезопасяването на електрически табла, шахти и отвори в общодостъпни места, да заключват входните врати на жилищните сгради с повече от два етажа и с повече от 6 жилища след 22 ч., редовно да проверяват изправността на асансьорите и евакуационните съоръжения, да поддържат чисти стълбищата и етажните площадки.

Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Pak-iskat-ezhegodni-ekspertizi-na-kozirkite-232011
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.