Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отлагат с шест месеца забраната за продажба на полиетиленови торбички във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:00 / 23.02.2011Коментари ()1173
© Varna24.bg
Забраната за продажбата на полиетиленови торбички в търговските обекти във Варна, която трябваше да влезе в сила от началото на годината, се отлага с шест месеца. Това стана ясно от промените в Наредбата за обществения ред, приети днес от съветниците от ресорната комисия.

Новата редакция предвижда въвеждането в употреба и продажбата на биоразградими или оксиразградими торби, който се разграждат за 24 часа, да започне от 1 юли. За фирмите, които не спазват норматива, са предвидени санкции до 2000 лева.

Причината за отлагането е съдебен спор, в който решението на местния парламент е атакувано в Административния съд. Една от фирмите завежда жалба с мотива, че първоначално посочените като алтернатива деграленови торби, всъщност са търговска марка. Въпреки че съдебното заседание по казуса е насрочено за 17 март, председателят на комисията по обществен ред Красимир Маринов от партия "Атака" предложи редакция в наредбата, която да отстрани правните пречки.

Така от наредбата е изключен спорния текст и вместо "деграленови" се изписва биоразградимите торби. Тъй като Наредбата не може да влезе в сила със задна дата от 1 януари, е дадена отсрочка до 1 юли, като дотогава се предполага, че ще има решение и по делото.

Източник: Dnes Plus


https://www.varna24.bg/novini/varna/Otlagat-s-shest-meseca-zabranata-za-prodazhba-na-polietilenovi-torbichki-vuv-Varna-232413
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.