Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Необходимо ли е да пресяваме брашното, когато готвим?
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 06.11.2024Коментари ()1210
©
Всеки ентусиазиран любител или готвач е попадал на рецепти за печива и сладкиши, в които се изиска стъпката да пресее брашното. И вероятно се е замислял дали изобщо е нужна и отразява ли се при крайния резултат на кулинарното творение. Реално на този въпрос можем да си отговорим и сами, като е достатъчно да се замислим какво представлява пресяването и как се произвежда брашното.

Всъщност, когато зърното се смила, остават и обвивки от него. След това последва процес на рафиниране, за да се отстранят ненужните остатъци. В днешно време този процес се извършва промишлено. Но в миналото се е правел ръчно, с помощта на сито, което пропуска финото брашно през мрежата, а едрите отпадъци остават.

Въпреки това съвременното купешко брашно обикновено е добре пресято и не би следвало да се тревожим, че в сместа за десерта ни може да попаднат нежелани частици. Когато в рецептата е посочено, че трябва да пресеем брашното, тази стъпка се оказва препоръчителна по-скоро с цел да отстраним бучки, които може да се образували при неправилно съхранение или ако продуктът е некачествен. От това следва, че в днешно време брашното се пресява най-вече, за да се гарантира, че е разпределено равномерно и постепенно в купата, в която смесваме съставките.

На практика, освен ако самите ние не си правим брашното, можем да се доверим, че купешкото от магазина, което е качествено, преминава през процес на пресяване и дребни отпадъци липсват. Добре е да имаме предвид, че пълнозърнестото брашно все пак съдържа трици.

Ако сме заложили на стандартно брашно, стъпката с пресяването преди да го добавим в купата, е по-скоро излишна. Дори и да не я пренебрегнем, това нито би подобрило особено крайния резултат, нито пък ще го развали, пише Fine Dining Lovers, цитиран от lifestyle.bg. Предвид, че целта на пресяването е постепенното добавяне на брашно, можем да пропуснем ситото и просто да се постараем да не изсипваме продукта наведнъж.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Neobhodimo-li-e-da-presyavame-brashnoto-kogato-gotvim-2327274
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.