Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Същността на "късото готвене" – разковничето е в тенджерата
Автор: Десислава Томева 13:51 / 16.11.2024Коментари ()969
© Varna24.bg
Съществува един стар, но ефективен начин за приготвяне на храна, който не само че запазва вкуса на ястието, но и спестява значителни количества енергия. Готвенето в съдове с дебело дъно, като тенджери и тигани с тежка основа, може да бъде вашето ново оръжие в кухнята. Въпросът не е само в качеството на ястието, а и в това как да намалите разходите за електричество или газ.

Дебелото дъно на съдовете има уникалната способност да съхранява топлината за по-дълго време, което е същността на "късото готвене". При този метод, когато веднъж сте достигнали нужната температура на готвене, можете да изключите котлона и да оставите храната да се готви на топлината, която съдът вече е запазил. Това е особено полезно за ястия, които трябва да се готвят на бавен огън или за приготвяне на ястия с по-дълго време за готвене като супи, яхнии и печива.

Какви са ползите?

Спестяване на енергия - Въпреки че съдовете с дебело дъно могат да бъдат по-скъпи, те са значително по-ефективни в използването на топлината. Щом веднъж са се загрели, те продължават да "печат топлина" дори когато котлона е изключен. Така може да се постигне същото качество на готвене с по-малко енергийни разходи.

По-добро качество на храната - Тези съдове предлагат по-равномерно разпределение на топлината, което намалява вероятността ястието да изгори или да се приготви неравномерно. Природата на тези съдове осигурява и по-добро задържане на влагата, което прави месото и зеленчуците по-сочни и вкусни.

Дълготрайност - Качествените съдове с дебело дъно са много по-издръжливи от стандартните, и ако са правилно използвани, ще ви служат в продължение на години. Ето защо "евтиното излиза скъпо", защото инвестицията в качествени съдове значително намалява необходимостта от чести подмени.

И тук идва същественият въпрос - как да сме сигурни, че си купуваме правилната тенджера, тиган или тава?

– Тегло - Няма как да не забележите разликата в тежестта между обикновените тенджери и тези с дебело дъно. Тенджера с дебело дъно обикновено е много по-тежка и има по-дебела основа.

– Материали - Най-често използваните материали за тези съдове са неръждаема стомана, чугун и алуминий с анодизирано покритие. Те не само че запазват топлината, но и гарантират дълготрайност и безопасност за здравето.

– Покритие - Ако съдът е с незалепващо покритие или има външно специално защитно покритие, това също е знак за качество. Тези допълнителни слоеве увеличават топлинната ефективност и намаляват вероятността за приготвяне на изгоряло ястие.

И не на последно място – как да спестим още повече?

Плътно затворени капаци – За да запазите топлината още по-дълго, уверете се, че използвате съдове с добре прилепващи капаци. Това допълнително увеличава ефективността на готвенето и спестява време и енергия.

Използвайте остатъчната топлина – Ако готвите нещо по-простичко като ориз или паста, след като изключите котлона, просто оставете ястието в съда и го покрийте с капак. Остатъчната топлина ще свърши работата вместо вас.

В заключение можем да кажем – Да, цената на тези съдове е по-висока, но с времето ще се убедите, че "евтиното" не винаги е и най-изгодно.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Sushtnostta-na-kusoto-gotvene-razkovnicheto-e-v-tendzherata-2339757
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.