Диета за мозъка: Кои храни помагат за по-добра памет и концентрация | ||||||
| ||||||
Какви съставки трябва да съдържа "мозъчната диета“? За да функционира мозъкът ви правилно и на възможно най-високо ниво, той се нуждае от вашата помощ. Вашата памет, концентрация, когнитивни способности и като цяло вашата ефективност ще зависят от съставките, които предоставяте. Когато планирате диета, която е полезна за мозъка, обърнете внимание на правилното ниво на макронутриенти - т.е. протеини, мазнини и въглехидрати. Балансирането им оказва голямо влияние върху функционирането на вашата нервна система. Протеините са основният градивен материал на нервните клетки и невротрансмитерите – диета с ниско съдържание на протеини води до нарушаване на тяхното функциониране. Също толкова важни в диетата за мозъка са здравословните ненаситени мазнини, които са компоненти на клетъчната мембрана, благодарение на което подобряват мисловните процеси. Консумацията им намалява и риска от неврологични заболявания. Желязо Неговият дефицит причинява значителни проблеми с концентрацията и умора, което се отразява на ефективността ви през деня. Желязото и хемоглобинът са отговорни за транспортирането на кислород до всички клетки на тялото, включително мозъчните клетки. Продуктите, богати на желязо, включват: спанак, зеле, черен дроб, свинско и говеждо месо, сушени плодове и бобови растения. Витамини от група В Недостигът на витамин В може да допринесе за постоянна умора, световъртеж и проблеми с паметта. Те са необходими в процеса на създаване на невротрансмитери и синтез на хормони. Те също така подобряват паметта. Ето защо, ако се чудите как да създадете диета за добра памет, обърнете внимание на подходящото ниво на тези витамини в организма. Ще ги намерите в млечните продукти, варивата, пълнозърнестия хляб и постното месо. Витамин С Благодарение на своите окислителни свойства, витамин С помага за подобряване на паметта, способността за концентрация и дори за лечение на нарушения на паметта при по-възрастните хора. Добри източници на витамин С са ягодите, чушките, магданозът и броколи, пише Actualno.com. Витамин D Подходящото му ниво ефективно предотвратява деменция и когнитивни разстройства. Интересното е, че витамин D допринася и за защитата на нервните клетки – участва в премахването на амилоидните плаки, характерни за болестта на Алцхаймер. Разбира се, най-добрият начин да осигурите на тялото витамин D е слънчевата светлина, така че си струва да го приемате допълнително през есента и зимата. Магнезий Магнезият допринася за стимулирането на рецепторите в мозъка. Подходящото му ниво допринася за релаксация и намаляване на тревожността, благодарение на което нервната ви система може да работи по-ефективно и по-добре. Магнезият също така регулира нивото на кортизола, който се произвежда в резултат на стреса и предпазва тялото от вредното му въздействие. Отлични източници на магнезий включват например черен шоколад, ядки, семена от чиа, спанак и тиквени семки. Примерни храни за мозъка Има няколко продукта, които имат наистина благоприятен ефект върху подобряването на мозъчната функция. Ако искате да подобрите когнитивните си процеси, включването им в диетата ви ще бъде отличен избор. Горски плодове – имаме предвид къпини, малини, ягоди, боровинки и годжи бери. Те са пълни с антиоксиданти, които са много важен компонент на диетата за добра памет. Те също са с високо съдържание на глюкоза, но имат нисък гликемичен индекс, така че могат да бъдат чудесен източник на енергия, без да увеличават риска от диабет. Авокадо - подобрява когнитивните функции, подобрява паметта и помага за концентрацията. Зеленолистни зеленчуци - къдраво зеле, спанак, броколи и зеле - съдържащата се в тях фолиева киселина (витамин B9) участва в образуването на тъканта, от която се развиват главният и гръбначният мозък. |