Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С 8% поскъпнал за месец автобусният билет Варна - София
Автор: Екип Varna24.bg 10:03 / 02.03.2011Коментари ()3828
© Varna24.bg
30 лв. струва вече автобустният билет Варна - София. Само преди месец цената му беше 28 лв. или поскъпването е с близо 8%. Това показва репортерската проверка на автогарата. Това вдигане на цените на междуградските превози контрастира на фона на пустия перон. Тарифата не беше коригирана от близо 2 години, когато горивото струваше 1,80 лв./л, а сега вече мина 2,40 лв., заявиха от ръководството на една от водещите транспортни фирми.

Цените на билетите отново ще скочат с 10%, ако течните горива продължат да поскъпват и прехвърлят границата от 2,50 лв., категорични са експертите от направление "Автобусни превози" на компанията. Техните сметки показват, че автобусите им харчат по 300 л на двупосочен курс София - Варна и обратно (30 л на 100 км). При поскъпване на горивото с 10 ст./л разходът само на една кола се вдига с над 3000 лв. за месец. А тази година вече скочи и цената на "Гражданска отговорност". Като частен бизнес не можем да работим под себестойността. Още повече през зимните месеци пътниците са малко и няма никакви възможности за допълнителни резерви. С това от компанията обясниха, защо цените се повишават въпреки пустия перон на автогарата. Поскъпването ще става поетапно по 5% през този и следващия месец.

Вдигането на цените на междуградските превози е напълно оправдано на този етап, заявиха от Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАП). Рентабилността в цената на билетите е изчислена при 50% заетост на седалките, а през последните години пътникопотокът осезаемо намалява и средногодишната заетост вече стига около 30%, коментират от НСАП. От Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) са категорични, че ако превозвачите продължат да работят на сегашните тарифи в очакване на някакво петролно ценово чудо, скоро ще започнат да фалират.

Само преди ден рафинерията "ЛУКойл България" вдигна заводските цени на горивата с 1,18%. Новото поскъпване означава, че предлагането на дребно на масовия бензин А-95Н ще достигне 2,50 лв./л.



Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/S-8-poskupnal-za-mesec-avtobusniyat-bilet-Varna-Sofiya-234315
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.