Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хранопроводът, пълен с храни, съдържащи люто, също може да причини хрема
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 19.11.2024Коментари ()226
©
Пикантната храна може да предизвика различни реакции в тялото: Учестено сърцебиене, изтръпване на езика, стомашно-чревно неразположение, еуфория и сълзи от болка/радост. Хранопроводът, пълен с храни, съдържащи люто, също може да причини хрема.

Какво прави храната пикантна

Химикал, наречен капсаицин, обикновено е виновникът, когато почувстваме парене от пикантна храна. Съединението е активната съставка в лютите чушки. Намира се предимно в тънката мембрана, която държи семената, въпреки че може да бъде открит и в месестата част на някои люти чушки.

Има някои други химикали, които предизвикват подобна реакция, като алил изотиоцианат, съединение, намиращо се в някои кръстоцветни зеленчуци, което придава вкуса на обикновения хрян и уасабито.

Защо пикантните храни се усещат "горещи"

Тези химикали дразнят слузните мембрани на тялото, вътрешната обвивка на някои органи и телесни кухини, като стомаха, белите дробове, устата, очите и ноздрите. Реакцията на дразнене се предизвиква от химикала, който се захваща върху определени рецептори в мембраната, които се стимулират от болка и топлина.

В случая на капсаицина, това е рецепторът TRPV1. Тялото и мозъкът са принудени да вярват, че са под заплаха, което инструктира мембраните да изпомпват повече слуз, за ​​да отмият чуждото тяло. И така започваме да отделяме слюнка, очите ни се напълват, а носът започва да тече, пише lifestyle.bg.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Hranoprovodut-pulen-s-hrani-sudurzhashti-lyuto-sushto-mozhe-da-prichini-hrema-2343364
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.