Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненец под стража, заради източване на сметки в Чехия
Автор: Екип Varna24.bg 14:21 / 02.03.2011Коментари ()1053
© Varna24.bg
На основание европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районен съд в Прага, от днес с постоянна мярка за неотклонение, определена от Варненския окръжен съд е Станимир Станков, издирван от чешките власти за да бъде разследван във връзка с незаконно придобиване, фалшификация и промяна на платежни средства. Станимир и други 10 лица, посочени в ЕЗА са правили опит да източват чужди банкови сметки с фалшификатите. Според компетентните власти общият размер на щетата е 170 179 чешки крони, а наказанието, които местните закони предвиждат за този вид престъпна дейност е 12 години затвор. Без да разглежда ЕЗА по същество, днес Варненският окръжен съд прецени, че документът, с който се иска задържането и екстрадицията на 35 годишния българин съдържа всички атрибути, посочени в ЗЕЕЗА. Чешките власти са посочили, че Станков, заедно с други 10 сънародници, предимно от Силистра, София и други градове, като организирана престъпна група са придобили, и фалшифицирали платежните средства. Измамата е станала в периода от края на м. Март 2008 до началото на май 2009 година на територията на Чешката република. "Въоръжени" със скимираща техника, мъжете източвали информация от чужди банкови карти в различни райони на Прага. Престъпната дейност продължила с издаването на фалшиви платежни инструменти, с чиято помощ правили опити и са теглили пари от чужди сметки. Източените пари били малко повече от 36 хиляди крони. Според компетентните власти в Прага, дейността на престъпната група се разпростирала освен в Чехия и на територията на Норвегия и България. Разкрити били и пластики, които според разследващите били издадени в Румъния, Полша и Словакия.. Междувременно двама от разследваните ще бъдат привлечени под отговорност за подобна дейност в Полша, а един от престъпната група вече излежава присъда в Белгия за същото.
В хода на съдебното заседание днес Станимир, който живее в Дългопол, отрече участие в престъпната схема и се отказа от правото си доброволно да бъде предаден на чешките власти.
Ако обжалва днешното определение на съда, той ще се яви пред въззивната инстанция на 8 март в 10,00 часа. В понеделник, 7 март, ВОС е насрочил заседание, в което ще разгледа по същество искането за предаването на Станимир Станков на компетентните чешки власти.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenec-pod-strazha-zaradi-iztochvane-na-smetki-v-Chehiya-234462
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.