Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
БДЖ ще спечели от поскъпването на горивата
Автор: Екип Varna24.bg 14:30 / 12.03.2011Коментари ()559
© Varna24.bg
Малки са шансовете мерките на правителството срещу поскъпването на горивата да повлияят на цените в бензиностанциите, заяви транспортният министър Александър Цветков. Цветков внесе сигнал за проверка на картелно споразумение за цените на горивата и антимонополната комисия започна секторен анализ на пазара.

Ето анализа на министър Цветков: "Малко са шансовете да бъде повлияна крайната цена на бензиностанциите от всички тези мерки, нека да бъдем реалисти. Защото сътресение в Либия и смъкване на нивото на производството дори с 2-3%, независимо, че горивото не се внася от Либия, веднага се отразява на международните цени на петрола и те порастват в световен мащаб. Аз чух и тези, че като не внасяме гориво от Либия, защо има затруднения и повишаване на цената. Независимо откъде идва горивото - дали от Русия, от Либия или откъдето и да било, то ще дойде на тази цена, по която е по международните пазари. Няма логика в България да дойде на по-ниски цени, а пък ако отиде във Франция, да е на по-висока".

На въпрос дали трябва да се свали максималната разрешена скорост по пътищата с цел да се харчи по-малко гориво, Цветков отговори: "Не смятам, че това ще доведе до съществени резултати, дори и да се направи".

БДЖ ще спечели от поскъпването на горивата, защото използва предимно електрическа енергия. Заради това цените на билетите на влаковете няма да се вдигат, допълни още транспортният министър: "Безпрецедентно много средства ще бъдат инвестирани в българката железница от тази година нататък и причина за това е, че най-големите проекти на ЖП сектора тръгват от тази година. Това са проекти на стойност около 1 млрд. лева за модернизация, за подобряване на автоматизацията на железницата". От тези средства обаче няма да се инвестира в заплати, допълни министърът.

Попитан дали с машинистите няма проблем, подобен на този с българските пилоти, които предпочитат да работят за чужди авиокомпании, заради това, че плащат повече за този висококвалифициран труд, министър Цветков отговори: "Ако ви е направило впечатление тази седмица имаше стачки в германската железница именно заради социални искания. Кризата затиска всички. Щом "Дойче бан" имат проблеми с кризата, какво остава за БДЖ".

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/BDZh-shte-specheli-ot-poskupvaneto-na-gorivata-236974
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.