Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изчезна задължителна бебешка ваксина във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 18.03.2011Коментари ()707
© Varna24.bg
Във Варна пак свърши ваксината пентаксим, включена в националния имунизационен календар, алармираха родители. Препаратът пази от полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца тип В. Доставя се централно от Министерството на здравеопазването (МЗ).

В момента не разполагаме с налични количества и не знаем с точност кога ще дойдат новите доставки, съобщи д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Тя успокои, че отлагането на имунизацията за малък период от време не е фатален за бебетата.

МЗ сключи вече договор за осигуряването на петвалентната ваксина, съобщиха от ведомството. Очаква се тя да бъде доставена по места в РЗИ до края на март. За тази година са предвидени 336 000 дози от ваксината, те ще стигнат за пълната имунизация с четири приема на над 84 000 деца. През март ще бъдат доставени първите 84 100 дози.

До края на следващата седмица ще се сключат договорите и за останалите 15 ваксини от задължителния имунизационен календар. Количества от тях в момента има по всички РЗИ. Това означава, че няма да се прекъснат имунизациите на децата, съобщиха още от МЗ.

Новите задължителни ваксини са безплатни за децата. На безплатна имунизация с пентаксим подлежат всички деца, родени от януари 2010 г. Най-ниската възраст, от която се прилага този медикамент, е от втория месец след раждането.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Izchezna-zadulzhitelna-bebeshka-vaksina-vuv-Varna-238587
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.