Ето ги най-обсъжданите сарми тази година - не ги пропускайте на трапезата утре | ||||||
| ||||||
Ще ви трябват: 8-10 големи глави лук 500 г кайма (смес свинска и телешка) 1 ч.ч. ориз 1 средно голям морков, най-добре настърган 1 глава лук, ситно нарязана 2 с.л. доматено пюре 1 ч.л. червен пипер 1/2 ч.л. черен пипер 1 ч.л. чубрица Сол на вкус Олио за готвене Начин на приготвяне: Стъпка 1- Подготовка на луковите листа: Обелете главите лук и отрежете горната и долната част. Поставете ги в тенджера с вряща подсолена вода и ги варете за около 10-15 минути, докато омекнат леко. Извадете лука и го оставете да се охлади. Внимателно разделете слоевете, за да получите отделни "листа“ за сармите. Стъпка 2- Приготвяне на плънката: В тиган загрейте олио и запържете ситно нарязания лук и настъргания морков. После добавете каймата и гответе, докато промени цвета си, като разбърквате, за да се раздроби на малки парченца. Добавете ориза и гответе още няколко минути, докато стане "стъклен“. Прибавете обавете доматеното пюре, червения и черния пипер, чубрицата и сол на вкус. Разбъркайте добре и гответе още 2-3 минути. Стъпка 3- Завиване на сармите: Вземете един луков лист и поставете в него 1-2 чаени лъжички от плънката. Завийте внимателно, като първо прегънете страничните краища навътре, а след това навийте на руло. Повторете процеса с останалите лукови листа и плънка. Стъпка 4- Готвене: Подредете сармите плътно в тенджера или гювеч, като ги нареждате с отвора надолу, за да не се развият по време на готвене. Залейте с вода, докато почти покрие сармите, и добавете малко олио. Поставете чиния или тежест върху сармите, за да ги задържите на място. Гответе на слаб огън за около 40-50 минути, докато оризът и лукът са напълно сготвени. И последно сервирането: Поднесете сармите топли, като по желание можете да ги залеете с кисело мляко или сос по избор. И бързо и лесно имате една по-различна рецепта за сарми тази година! |
Още по темата: | общо новини по темата: 207 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница |