Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Постни станимашки сармички за Бъдни вечер
Автор: Екип Varna24.bg 15:55 / 24.12.2024Коментари ()1399
©
Трапезата за Бъдни вечер няма как да мине без сарми. По традиция те трябва да са постни, без месо. Затова в навечерието на светлия празник ви предлагаме една вкусна рецепта, която можете да пробвате:

Продукти, които ще ви бъдат необходими

1 кг праз – предимно бялата част

300-350 г ориз

10 г смлян кимион

8 г смлян черен пипер

200 мл зехтин или олио

шепа счукани орехи

1 с.л. червен пипер

сол на вкус

кисело зеле за завиване

Приготвяне

Оризът малко се обварява – само да стане леко лепкав. Празът се нарязва на дребно. Смесват се и се добавят кимионът, черният пипер, зехтинът или олиото, счуканите орехи, червеният пипер и сол. Омесва се добре.

Листата кисело зеле се нарязват на малки парчета – около 5 на 5 см, като предварително се почистват от дебелите жилки.

Гребва се по 1 ч.л. от сместа и се завива в зелето на малка сармичка. Продължава се така докато плънката свърши.

На дъното на тенджера се разстилат цели зелеви листа и върху тях се подреждат плътно сармичките. Отгоре се завиват отново с цели зелеви листа. Залива се с вода – задължително вряла, в съотношение 3 към 1 с ориза. Затиска се с чиния, обърната обратно.

Слагат се да заврят. Намалява се котлонът и се оставят да къкрят на умерен огън около до пълното поемане на водата, като се внимава сармите да не загорят.

Между сармичките може да се разпръснат стафиди и сушени сини сливи.

Източник: hubavahrana.bg



Още по темата: общо новини по темата: 243
26.12.2024 »
26.12.2024 »
26.12.2024 »
26.12.2024 »
25.12.2024 »
25.12.2024 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/interesno/Postni-stanimashki-sarmichki-za-Budni-vecher-2387205
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.