Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Има интерес към наемането на професионални домоуправители във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:31 / 21.03.2011Коментари ()1313
© Varna24.bg
Има интерес към наемането на професионални домоуправители във Варна. Това каза Мирослав Борисов, управител на фирма за професионална грижа. Засега интересът е главно от страна на затворените комплекси в централната част на града. Според Мирослав Борисов ще мине време докато всяка една кооперация прибегне до този тип услуги, тъй като те са сравнително по-скъпи от това, което плащат собствениците на имоти към момента. Цената е различна за отделните етажни собствености и се определя от обхвата на услугите, които се предлагат. Промените в Закона за етажната собственост дават възможност на собствениците на имоти в жилищните блокове да назначават професионален домоуправител или наемател, който да стопанисва общите части.

Мирослав Борисов уточни, че професионалните домоуправители са хора, които са наясно с Закона за етажната собственост, добре познават проблемите в жилищните сгради и имат познания в отделните фази на строителство, ремонт и почистване. Сериозните етапи на строителство и нуждата от обновяване на сградния фонд в страната са наложили нуждата от професионални домоуправители. Бизнесът е сравнително нов за страната и е навлязъл преди три-четири години, когато
чуждестранни инвеститори са закупили апартаменти в курортните дестинации в страната. Броят на фирмите, предлагащи услугата, нараства непрекъснато, защото нуждата от професионални домоуправители е налице и има ниша на пазара, която трябва да бъде запълнена, коментира Борисов. Той приветства промените в Закона за етажната собственост, които дават възможност на юридически лица да извършват тази дейност.

"Проблемите в жилищните сгради останаха неразрешени дълги години и добре да се делегират подобен тип права на професионалисти, които разполагат с нужното време и опит, за да извършват тази дейност", допълни Борисов. Обикновено при делегирането на такива права хората се притесняват от кражби и посегателства върху недвижимите имоти. Това може да се регулира с определени клаузи в договора, който се сключва между фирмата домоуправител и етажната собственост. Мирослав Борисов бе категоричен, че подобно недобросъвестно поведение не е характерно за лицензираните фирми в бранша и приветства идеята за публичен регистър на фирмите, които имат право да упражняват този вид дейност. По този начин всеки един управителен съвет на етажна собственост ще може да провери дали фирмата е включена в регистъра и има право да извършва такъв вид дейност.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ima-interes-kum-naemaneto-na-profesionalni-domoupraviteli-vuv-Varna-239736
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.