Увеличили са се производството и износът на български мед | ||||||
| ||||||
Ако други години нивото на водно съдържание в меда е било от 16,5% до 17%, то през последната година е стигнало стойност от около 20%. Пак в контекстта на високите изисквания на външните пазари бе отбелязано, че вече се отчита и съдържанието например на остатъчни антибиотици в меда. По думите на Мариян Димитров, представител на най-голямата фирма за износ на мед в Добруджанския регион, до съвсем скоро в България дори не се е чувало за това изискване, а какво остава да се правят подобни изследвания у нас. Въпреки някои затруднения, в бранша на пчеларите се наблюдава подем, като търсения и инвестиции, подчерта Ганчо Ганев. Бе обърнато внимание и на друг актуален напоследък проблем не само в нашата страна, но и в цяла Европа - така наречения синдром на празния кошер. В редица страни се наблюдават случаи, когато цели кошери остават празни. Такива случаи на опразнени кошери са регистрирани в района на Шуменско и Добруджа. За момента обаче специалистите твърдят, че такъв синдром няма, а е на лице не добре свършена технологично работа от пчеларите. Това каза Стойчо Стойчев, областен координатор за Добрич на Националния браншови съюз. Още две положителни тенденции в родното производство на мед посочи Ганчо Ганев. Нараснала е у нас консумацията на мед годишно, но все още е далеч от тази в Германия. За сравнение, преди цифрите са се движили между 800-1000 тона, сега - 1500-1800 тона. Увеличил се е процентът и на директните продажби в страната - преди около 300 тона, сега - между 3500 и 3800 тона. Източник: Радио "Фокус" |