Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Паметник от преди повече от два века ще бъде възстановен във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 28.03.2011Коментари ()1109
© Varna24.bg
Паметник произведение на изкуството отпреди две столетия предстои да бъде реконструиран и поставен в двора на Археологическия музей в града. Това заяви архитект Емил Пасков който е председател на инициативния комитет за възстановяване на паметника. Той уточни, че този паметник, който е турски е единствения запазен от този период на историята на Варна. По негови думи възстановяването на паметника се е забавило защото много хора са гледали, като на политическо дело, поради факта, че не е български монумента, което в случая няма нищо общо.

"Това е един действително уникален паметник, който е бил изграден от тогавашната власт, но несъмнено е произведение на изкуството най-малко от архитектска гледна точка, пък и от историческа", категоричен бе Пасков. Самия паметник представлява мраморна чешма с висок 11 метра обелиск над нея, завършващ със скулптура. Обелискът е облицован с черни плочи, изписани със златни букви. Независимо, че има историческа стойност и той е бил разглобен на 3 отделни части и се съхранява на 3 отделни места, като целта е да се съберат и да бъде поставен в музея.

Председателя на инициативния комитет разказа, че историята на чешмата стартира още в далечния XIX век, когато започва поредната битка между Османската империя и Русия. Боевете се водят край Варна, както и в самия град. Впоследствие Русия се оттегля и битката приключва, но цяла Варна осъмва опожарена и разрушена до основи. Султанът обаче решава да изгради отново града, тъй като точно в него враговете му от Русия не успяват да вземат превес. Първоначално чешмата била разположена на площад "Независимост", като там е била оставена близо 90 години, като след това заради строежа на театъра е преместена. Това обаче не се случва и паметника си е останал разглобен на три части.

Според арх. Емил Пасков през годините за паметника почти не се е говорило, а в миналото се е твърдяло, че надписите върху паметника са били антируски, поради което много хора са имали против възстановяването му. "Въобще не е така, надписите са преведени и това е източна поезия", категоричен бе варненския архитект и отбеляза, че независимо всичко тази чешма е един откъс от историята, която не трябва да се забравя. Той добави, че сам е изготвил проекта по възстановяването, като се предстои да бъдат намерени и средствата, което според него е най-трудната част, но изрази надежда, че и това ще се случи рано или късно.

В комитета членуват общо 12 души, като сред тях има архитекти, историци и журналисти. Създаден е преди 4 години, когато се зародила и идеята за възстановяване на паметника.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Pametnik-ot-predi-poveche-ot-dva-veka-shte-bude-vuzstanoven-vuv-Varna-241517
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.