Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
50 наркомани са отказали хероина във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 30.03.2011Коментари ()754
© Varna24.bg
От общо 500 души, преминали през Центъра за психично здраве (ЦПЗ) във Варна, 50 са спрели да употребяват психоактивни вещества. Това съобщи управителят на общинското дружество д-р Цветелина Търпоманова при представяне на годишния отчет пред комисията по здравеопазване към Общинския съвет. Над 80% от включените в метадоновата програма работят, а 68% имат общопрактикуващ лекар. От създаването на ЦПЗ през 1994 г. досега са се родили 32 бебета на родители, които лекуват тук зависимостта си от хероин.

За разлика от частните центрове метадонът е безплатен, отбеляза доц. д-р Станка Маринчева, шеф на общинската дирекция "Здравно развитие".

В ЦПЗ - Варна, се прилагат много иновативни за страната практики за реинтеграция на зависимите, каза зам.-кметът по здравеопазването доц. д-р Христо Бозов. За м.г. центърът отчете и финансова печалба в размер на 2758 лв.
С положителен финансов резултат за 2010 г. се похвали и управителят на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина д-р Лазар Пашков. Общинското дружество е излязло на плюс с 6587 лв., то няма и задължения към партньори. Според д-р Пашков напоследък броят на децата с гръбначни изкривявания се увеличава, като процентът им достига 25. Във връзка с това той ще предложи засегнатите да бъдат включени във финансирани от общината лечебни курсове по плуване. Рязко се е увеличил и делът на учениците с наднормено тегло. Според наблюдатели процентът им достига вече 60. Във връзка с това към програмата "Аз успявам" с учениците работят вече и психолози.
На своето заседание комисията прие и годишния отчет на СБАГАЛ - Варна. Лечебното заведение отчете печалба от 20 000 лв., но стана ясно, че пациентите му са намалели с повече от 900 спрямо 2009 г.

На заседанието здравната комисия разреши на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в район "Аспарухово" да изтегли банков заем от 35 000 лв. Средствата са за ремонт на рентгеновото отделение, обясни управителят д-р Татяна Аврамова.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/50-narkomani-sa-otkazali-heroina-vuv-Varna-242035
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.