Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Приключва обучението по програма "Глобални библиотеки" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:14 / 31.03.2011Коментари ()865
Започна втора част на обучението по модул ИКТ на читалищни библиотекари от Варненска област в обучителния център - медиатека на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна, съобщиха от институцията. Десет библиотекари от читалища, одобрени в първия етап на проекта "Глобални библиотеки", се подготвят по направление "информационни и комуникационни технологии (ИКТ)" - от Дългопол, Провадия, Бяла, Поляците, Езерово, Страшимирово, Старо Оряхово. Курсът се води от представител на ИТ-отдела на Регионалната библиотека във Варна - инж. Теменуга Калчева.

Занятията продължават с хардуерни и софтуерни аспекти на компютъризираното работно място, работа с операционна система Windows 7, MS Office, Интернет и мрежова комуникация. Целта на обучението е да се предоставят модерни услуги в интернет центровете на читалищните библиотеки, както и да се предлага компетентно съдействие и помощ на потребителите. Занятията ще приключат на 1 април в 15 часа, когато на успешно преминалите курса читалищни библиотекари ще бъдат връчени удостоверения за завършено обучение.

За стимулиране на курсистите, по време на подготовката, им бяха раздадени тениски с логото на програмата и красиви кожени работни бележници.Обученията се провеждат в рамките на програма "Глобални библиотеки - България". Програмата включва четири тематични направления: Информационни и комуникационни технологии (ИКТ); Организация и управление на работата в обществената библиотека; Услуги в модерната библиотека; Общуване и работа с потребители и общности. Планира се до 2013 г. 3000 библиотекари от цялата страна да преминат през обученията. За Варна и Варненска област по Етап 2009 от програмата "Глоб@лни библиотеки" 20 библиотеки получиха компютри и периферна техника. Вече започна доставката на ИКТ оборудване за библиотеките, одобрени от Етап 2010 г. По този етап още 16 библиотеки от Варненска област ще получат компютри и периферна техника.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Priklyuchva-obuchenieto-po-programa-Globalni-biblioteki-vuv-Varna-242680
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.