Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
19 бракониери от Варна са с влезли в сила присъди през 2010 г.
Автор: Екип Varna24.bg 16:58 / 07.04.2011Коментари ()703
Винаги е имало проблем с бракониерите, но за сега успяваме да се справим с тях. Това каза инж. Никола Николов директор на Регионална дирекция по горите в града по време на пресконференция. По негови думи голяма заслуга в залавянето им имат жителите на града, медиите и полицията.

1774 са нарушенията, които са установени през миналата година, като няма случаи които биха могли да бъдат класифицирани, като тежки, като най-много са тези за незаконна сеч. Никола Николов обясни, че нарушителите са предимно социално слаби, които основно използват дървесината за отопление, а не за продажба. Той уточни, че няма елементи на организираност в повечето установени нарушения. Глобите за нарушителите също са много сериозни - от 50 до 1000 лева според това какво е нарушението, като с приемането на новия закон стават още по-тежки. Освен наложените глоби се отнемат и превозни средства, в това число каруци, коне, брадви, секири и т.н. след което конфискуваните неща се продават на търгове.

Директорът на РДГ - Варна заяви, че от актовете, които са съставени на заловените нарушители срещу 19 от тях има вече влезли в сила присъди, като най-често им се налага наказание пробация. Според Никола Николов един от факторите за увеличаващия се брой на бракониерите е икономическата ситуация, като за да се ограничат тези явления е била предприета политика в по-бедните райони на областта да бъдат предоставени дърва на преференциални цени и по този начин се е намалила възможността някой да извършва престъпление с такава цел. Във Варна най-много се краде в районите "Владиславово", "Аспарухово" и Каменар, като най-често нарушителите са роми.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/19-brakonieri-ot-Varna-sa-s-vlezli-v-sila-prisudi-prez-2010-g-244756
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.