Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненската обсерватория е открила 5 астероида
Автор: Екип Varna24.bg 17:04 / 07.04.2011Коментари ()886
©
През миналия месец вече официално е било потвърдено от НАСА, че варненски ученици са открили нов астероид. Това каза Свежина Димитрова директор на НАОП "Н. Коперник" в града. По нейни думи това е един дълъг процес при който учениците обработват информацията, отделно обработват и всички данни, които им се изпращат от НАСА, като те трябва да намерят или да отхвърлят възможността за астероид, който би могъл да е опасен за Земята. Съответно с след потвърждаване от космическата агенция в САЩ, открития астероид всъщност става 5-и за учениците от Варна. Димитрова добави, че децата са изключително активни в търсенето на астероиди, като поради тази причина тази година от НАСА са предложили на учениците и техните преподаватели да направи панбългарска кампания. Идеята е децата да участват със самостоятелни наблюдения в определени области, като снимките ще бъдат изпратени от НАСА, като учениците ще обработват изображенията и ще търсят астероиди и в случай, че открият такива ще информират космическата агенция. Варненските ученици са имали и възможност да наблюдават дистанционно, дълбокия космос от телескоп, който е разположен на Хавите. Свежина Димитрова заяви, че работата по този проект ще продължи и през тази година, като предстои отново да наблюдават звездите с такъв мощен телескоп.

През тази година 10 ученика от Варна отново участват в конкурс на НАСА за изработване на проект за колонизация на планетата Марс. Свежина Димитрова коментира, че проекта е бил разработван в продължение на няколко месеца, като сега се очакват и резултатите от него.

Тя уточни, че проекта е много интересен, тъй като децата си изграждат собствена концепция за това как ще изглежда тяхната колония. Всичко е много подробно описано, тъй като децата си създават собствени правила на общуване, на поведение, има закони, които всички жители на колонията трябва да спазват. Освен вътрешния ред варненските ученици правят и скици на това как би трябвало да изглежда едно такова мащабно съоръжение, както и условията на живот, какви би трябвало да са условията за дишане, изхранване и т.н. След като бъде подготвен проекта той участва в конкурс на НАСА. До сега български ученици са печели първа награда за подобен проект през 2009-а година, като са се състезавали с деца от целия свят.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskata-observatoriya-e-otkrila-5-asteroida-244759
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.