Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Здравната каса е платила 90 генетични изследвания на рискови бременни
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 14.04.2011Коментари ()1164
© Varna24.bg
За миналата година РЗОК във Варна е платила 90 серумни скрининга на бременни с риск. По програма "Майчино здравеопазване" бременните жени над 35-годишна възраст се водят с рискова бременност. Освен нормалните изследвания, които се правят на всички кандидат-майки, за бременните в риск се полагат по здравна каса и серумни скрининги за алфафетопротеин и за бетахорионгонадотропин за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.
Тези две изследвания по каса се правят в няколко медикодиагностични лаборатории във Варна, които имат договор със здравната каса за изследванията с код 10.14 и 10.15. Серумният скрининг е задължителен за бременните в риск и се прави между 15 и 19-та гестационна седмица на бременността. За кандидат-майки на възраст 35 и повече години по каса се заплащат и две допълнителни ехографии по време на бременността, както и консултативен съвместен преглед на акушер-гинеколог и генетик.

За 2010 год. здравната каса е заплатила 54 серумни скрининга за алфафетопротеин и 36 серумни скрининга за бетахорионгонадотропин за оценка на риска за синдром на Даун и на невралната тръба.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Zdravnata-kasa-e-platila-90-genetichni-izsledvaniya-na-riskovi-bremenni-246714
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.