Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивска фирма спечели четири общински имота във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 16.04.2011Коментари ()1005
Пловдивската фирма "Стоянстрой" вчера официално спечели четирите общински имота, които община Варна заменя срещу вдигането на ново училище в "Аспарухово" и разширяването на базата на Математическата гимназия с нова зала. Дружеството, което на практика е инициатор на сделката, прибира 22 дка след наддаване с още една фирма, при което окончателната цена на терените е стигнала 5,3 млн. лв. Петте милиона обаче всъщност ще бъдат платени "в натура" - с изграждането на споменатите по-горе обекти, което "Стоянстрой" декларира, че ще приключи за 7 месеца. Това е с месец по-малко, отколкото е предложила конкурентната фирма, която е една от най-авторитетните в строителния бранш на Варна. Шефката на дирекция "Общинска собственост" Теодора Трендафилова коментира, че не очаква да се стигне до обжалване на конкурса, от една страна - заради сериозността на изгубилия конкурент, а от друга - заради липсата на пропуски в процедурата.
Че именно "Стоянстрой" ще спечели тази поръчка, се твърдеше още с внасянето на предложението за въпросното публично-частно партньорство. По думите на съветници от БСП единственото името й не било изписано в условията на конкурса.

На практика пазарлъкът с пловдивската фирма, чиято цел очевидно е придобиването на четирите общински имота, започна още при определянето на обекта на поръчката. Първоначално беше предложено те да бъдат изтъргувани само срещу новото училище, но после фирмата бе натисната да изгради залата в МГ. По този повод бившият председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов коментира, че ако съветниците от мнозинството на ГЕРБ се бяха постарали, срещу дадените общински имоти можеха да получат и една нова детска градина, което би направило сделката поне донякъде изгодна за общината. Любопитен факт е, че "Стоянстрой" предлага по-кратък срок на строителство на обектите от конкурента си, особено на фона на закъснението в изпълнението на друг общински обект. Става въпрос за новата детска градина във "Владиславово", чието строителство ще се проточи поне два месеца повече от предвиденото по договор.

Източник: в."Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Plovdivska-firma-specheli-chetiri-obshtinski-imota-vuv-Varna-247363
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.