Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Дариха апаратура за недоносени бебета на специализираната АГ болница
Автор: Екип Varna24.bg 13:23 / 20.04.2011Коментари ()709
© Varna24.bg
За втори път след благотворителна акция Лайънс клуб - Варна, дари апаратура за недоносените бебета в Специализираната АГ болница - СБАГАЛ "Проф. Д. Стаматов" - Варна. Това стана в присъствието на управителя на здравното заведение д-р Радослав Минков, президента на клуба Стефан Георгиев, членовете на УС Георги Филипов и Георги Костадинов и завеждащата неонатологичното отделение д-р Виолета Черноокова.

Дарението е на стойност около 4000 лева, събрани след благотворителна акция на клуба и представлява два монитора - пулсоксиметри, които вече са монтирани и работят в болницата. Както обясни д-р Черноокова те са особено нужни в интензивното отделение, защото с тях се проследяват жизнените функции на маломерните бебета. В момента там се грижат за 14 рискови недоносени, от които 11 са с тегло под 1000 гр., а в отделението лежат 40 деца. Рисковите недоносени първо се поставят в инкубатор, където се поддържа оптимална топлина и влажност. При нужда при нарушена дихателна функция се включват към апарат подпомагащ дишането и не на последно място се включват към монитор. С него се следят дишането, сърдечната дейност, мери се кръвното, проверява се наситеността на кислорода и др.

Предното дарение е било през 2009 г. на стойност около 36 000 лева и представлява апарат за криотерапия за преодоляване на ретинопатията на недоносеното. Годишно с този апарат се лекуват около 30 деца. В момента има едно бебе от Търговище с ретинопатия и прилаганото лечение дава основание, че ще се върне зрението и на двете му очи, каза д-р Черноокова.
От Лайънс клуб съобщиха, че след Великденските празници се открива нов кабинет за скрининг на деца от варненските ясли за ранно откриване на нарушенията в зрението. Инициативата е съвместно с общината и ще се приложи за деца над 6-месечна възраст. Центърът ще бъде за скрининг, като при откриване на отклонения, ще се насочват към специалист - офталмолог, като допълнително ще се съобщят работното време и телефоните за записване.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Dariha-aparatura-za-nedonoseni-bebeta-na-specializiranata-AG-bolnica-248471
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.