Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Министър Тотю Младенов посети "Карин дом"
Автор: Екип Varna24.bg 11:22 / 26.04.2011Коментари ()898
©
"Това, което виждам в Карин дом е уникално", сподели министърът на труда и соалната политика Тотю Младенов при посещението си в Центъра за деца със специални нужди "Карин дом". Придружен от областния управител Данчо Симеонов, министър Младенов се запозна на място с условията за работа в дома и екипа, който се грижи за децата. Фондация "Карин дом" е неправителствена организация, която съществува вече седемнадесет години. Основната й цел е да предоставя качествени услуги на деца със специални нужди и на техните семейства чрез ранна интервенция и ранна интеграция за предотвратяване изоставянето на деца в институции и изолирането им от обществото. В дома се работи с деца с физически, умствени и множествени увреждания, с поведенчески проблеми и обучителни трудности.

Организацията носи името на братовчедката на бившия български посланик във Великобритания Иван Санчов, Карин, родена с церебрална парализа. Именно във фамилната къща на Станчов е разположена фондацията с нейните център за обучение и ресурсен център. 

Министър Младенов и областният управител Данчо Симеонов се срещнаха с родители на деца със специални нужди. Не нея бяха обсъдени редица въпроси, отнасящи се до всекидневието на тези деца и техните родители. Министър Младенов пое ангажимент пълната информация за правата на родители на деца с ТЕЛК, както и мястото, където те могат да получат конкретната социална услуга и реда за подаване на документи да бъде по-достъпна до тези хора. От своя страна екипът на "Карин дом" чрез директора му Мариана Николова направи четири предложения до Министерството на труда и социалната политика, които биха допринесли за осигуряване на по-голяма ефективност на дейностите в предоставянето на социални услуги на деца със специални нужди и техните семейства. Те се отнасят до:
- промяна в условията на държавно делегираната дейност за Центъра за социална рехабилитация и интеграция по отношение на повишаване на стойността на издръжката на едно дете;
- осигуряване на устойчивост на услугите по ранна интервенция за деца в риск от развитие на увреждане и с увреждане;
- подкрепа на модела "ранна интервенция" и опта на "Карин дом" като обучителен и ресурсен център;
- материално обезпечаване на грижата за семействата на деца със специални нужди на ниво родилен дом.

За последните четиринадесет години услугите на "Карин дом" са ползвали 1049 деца и семейства. 74% от тях са от Варна и региона, а 26 на сто - от други населени места в т.ч. от Македония, Турция, Гърция, Великобритания.

"Впечатлен съм от условията и екипа, който работи тук", сподели Тотю Младенов и допълни, че държавата прави това, което е в нейните възможности и изрази надежда, че в следващите няколко месеца и години ситуацията ще се подобри, което ще позволи в бюджета да влязат повече приходи и от там да се подобри социалната политика. "Убеден съм, че заедно - държава, неправителствени организации и дарители трябва да работим в една посока" каза социалният министър.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ministur-Totyu-Mladenov-poseti-Karin-dom-249638
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.