Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
212 варненци се прегледаха безплатно за глаукома
Автор: Екип Varna24.bg 17:15 / 02.05.2011Коментари ()588
© Varna24.bg
212 варненци се прегледаха безплатно за глаукома в Специализираната Очна болница. Скринингът продължи от 12 март до 15 април по инициатива на ръководството на лечебното заведение. От прегледаните 40 са били с по-лоши показатели и са насочени към допълнителни изследвания. Средната заболеваемост е 2% в световен мащаб, а настоящият скрининг е регистрирал 40 потенциални болни от преминалите през кабинетите на болницата.

Това не означава, че в България глаукомата е разпространена повече, резултатите са породени от факта, че на скрининга са дошли наистина хора от рисковите групи и прегледите са били полезни за тях, съобщи управителят на болницата д-р Руслан Тошев. Той каза още, че допълнителните изследвания на тези 40 пациенти също са били безплатни, защото минават по здравна каса. Рисковата група са пациенти над 40-годишна възраст. Допълнителни предпоставки са повишеното вътреочно налягане, наследствената обремененост, силното късогледство, дебелината на роговицата и други.

Глаукомата всъщност е група заболявания с различна патогенеза, които увреждат зрителния нерв и води до слепота. Коварното е, че няма изразена симптоматика за разлика от пердето (катарактата), когато процесите са обратими и подлежат на оперативно лечение, обясни още д-р Тошев.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/212-varnenci-se-pregledaha-bezplatno-za-glaukoma-251492
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.