Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Случайни доктори ни церят в спешната помощ
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 09.05.2011Коментари ()619
© Varna24.bg
Квалификацията на лекарите в спешните отделения и центрове често пъти не отговаря на медицинските стандарти, става ясно от проверки на Изпълнителната агенция по медицински одит. На 100% не отговарят на изискванията в това отношение и спешните отделения на частните болници, независимо че те превъзхождат държавните и общинските с по-добри битови условия.

В тези отделения и в центровете за спешна помощ, особено във филиалите в малките селища работят най-вече медици без специалност и подбор, тъй като за местата там няма квалифицирани кандидати, потвърдиха от Българския лекарски съюз.

Дефицит има не само там, но дори и в София. 191 лекари работят в момента в Центъра за спешна помощ в София, който обслужва столицата.

80 щатни бройки са незаети обясни нейният директор д-р Георги Гелев. По думите му хората бягат заради натоварването и неадекватното заплащане. Един начинаещ доктор в Центъра за спешна помощ в София започва с 560 лева. Ако лекарят е с две специалности и с поне десет години трудов стаж заплатата му е най-много 690 лева.

Работещите лекари в спешната помощ да бъдат приемани за специализация в медицинските университети без конкурсен изпит по специалности, които са необходими в центровете, като кардиология,реанимация и анестезиология, хирургия и травматология например, настоява пред Министерството на здравеопазването д-р Гелев.

Подобно е положението със специалистите и в останалите центрове за спешна помощ в страната.

За по-доброто осигуряване на спешна помощ в страната екипите ще бъдат разделени на три вида, предвижда проектът за реформа в спешната помощ у нас, изготвен от МЗ. Те ще се отзовават на повикванията в зависимост от тежестта им. Първият екип ще се състои от шофьор, парамедик и лекар. Тези екипи ще се профилират по степен на готовност оказване на реанимация или по специалности. Вторият вид ще са парамедицински. В тях ще има шофьор и парамедик с най-високо ниво на обучение. Те ще се използват при спешни състояния, когато на място трябва да се окаже първа помощ и пациентът да се транспортира възможно най-бързо до болница. Третият вид екипи ще са транспортни. Те ще се използват само за транспорт на болни, чието състояние не изисква задължително присъствието на медик.

Задължително да се въведе в училищата час по здравна и сексуална просвета. Това предложение са внесли участниците в националната конференция по обществено здраве, проведена неотдавна в Кърджали, съобщи д-р Тотко Найденов - основател на клуб "Родопско здраве" и в. "Български лекар". По думите му така децата отрано ще бъдат приучавани да водят здравословен начин на живот.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Sluchaini-doktori-ni-ceryat-v-speshnata-pomosht-252923
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.