Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Готвят увеличение на такса смет във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:14 / 09.05.2011Коментари ()526
© Varna24.bg
Пускането в експлоатация на новия завод за преработка на битовите отпадъци на Варна ще доведе до увеличаване на разходите на общината, сочи анализ, който предстои да бъде обсъден в общинската комисията "Благоустройство и комунални дейности".

Тя трябваше да заседава още миналата седмица, но в навечерието на Гергьовден членовете й така и не успяха да се съберат. Председателят й Пламен Войков от "Атака" обаче разкри, че въпросният анализ показва, че от следващата година варненци ще трябва да плащат по-голяма такса смет. Намаляването на количеството боклук, което общината депонира край с. Въглен, не компенсира цената, която се плаща за обработката на отпадъците в завода, коментира съветникът.

Войков отказа да даде повече подробности пред медиите, преди въпросът да бъде разнищен в комисиите на съвета. Според съветници и наблюдатели има възможност увеличаването на такса смет все пак да се размине. Това зависи от волята на общинарите за промяна на начините за харченето на средствата, събрани чрез нея.

От тази година от парите за чистото се финансира и зимната поддръжка на варненските улици, което според мнозина е неправилно решение. След комисията БКД въпросът за такса смет със сигурност ще бъде обсъден и от бюджетната комисия на местния парламент, която е ръководена от варненския лидер на ДПС д-р Янко Станев. Той е един от най-големите поддръжници за изграждането на завода за преработка на отпадъци. Станев неведнъж е коментирал, че инвестицията в такова съоръжение спасява общината от бъдещи солени финансови санкции от ЕС.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Gotvyat-uvelichenie-na-taksa-smet-vuv-Varna-252980
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.