Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Първи етап на на състезанието "Нека направим училището си CO2OL"
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 15.05.2011Коментари ()902
©
Първият етап от националното междуучилищно състезание "Нека направим училището си CO2OL" се състоя в събота, 14 май във Варна. Участваха девет училища от Варна, Русе, Добрич, Каварна и Белослав, които представиха общо десет училищни проекта.

Състезанието е част от международния образователен проект "Въглеродни детективи Европа" (2009-2012), в който участват десет държави - България, Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Литва.

Децата представиха своите идеи по темите енергийна ефективност, екологичен транспорт и здравословно хранене и показаха на практика, че и в България ще е възможно училище с нулеви въглеродни емисии. Дори най-малките ученици от началните училища завидни знания за различните видове енергия, според оценката на българския координатор на проекта Стоян Фълджийски.

Учениците от СОУ "Пейо Яворов"- Варна показаха и умения при събирането на данни за енергийното потребление в училище и изчисляването на емисиите въглероден диоксид, отделян от тяхната класна стая всеки месец. Със събраната хартия за рециклиране през последната година децата са спасили 51 дървета от изсичане.

Най-малките от СОУПЧЕ "Александър Пушкин" - Варна демонстрираха как да се храним здравословно, изложиха съвети за търпение и уважение към самите нас, другите и природата и оповестиха резултатите от направеното от тях проучване за съдържанието на храните и влиянието на производството им върху околната среда. Остава да видим дали идеята им за предлагане на органично чиста храна на училищната лавка ще намери продължение.

В НУ "Отец Паисий", Белослав са назначили отговорници, които следят за енергийното потребление в училище. Децата са се включили и в инициативи за озеленяване на дворното пространство, проверяват знанията на своите родители, чрез изготвени от тях тестове, разпространяват листовки с информация за източниците на енергия. Програмата им за енергоспестяване е станала част от стратегията на училището за устойчиво развитие. В изпълнението на своя проект въглеродните детективи са осъществили и 10% икономия от училищната сметка за електричество.

В ОУ "Георги Сава Раковски"- Варна са организирали енергийна седмица за Деня на Земята - 21 април. От училището разказват за предимствата на споделения транспорт, чистите повърхности на радиаторите и правилното проветряване, за икономиите на енергия, ако изберем да се предвижваме с колело и изключваме консуматорите на енергия, когато не се нуждаем от тях. Според тях, действията, с които рушим природата са елементарни, но такива са и тези, с които можем да й спестим товара.

От ЕГ "Гео Милев" - Добрич представиха предимствата на местната и екологично чиста храна в сравнение с вносните продукти и генерираните от транспорта им емисии парникови газове в атмосферата. Децата стимулират своите съученици да носят храна от дома, като са създали и собствена градина, в която да отглеждат зеленчуците си. Направили са и анкета за това с какво са се хранили техните баби и дядовци и какво се яде днес. Всичко това са представили на изложба в градската галерия.

От СОУ "Хросто Ботев"- Русе в две последователни кампании информират за промените в климата и енергийната ефективност. След обследване на енергийното потребление в класната стая и анкети децата се обръщат за решения към училищното ръководство. Резултатите се измерват със санирането на две стаи, ремонт на покрива и закупуване на енергийно пестеливо компютърно оборудване. Организирани са и множество други мероприятия, като кампания за разделно събиране на отпадъци, седмица без найлон, час без електричество. Първоначално предвиденото спестяване на 1% от енергийното потребление е многократно осъществен, а следващата идея, предложена на директора, е за прилагането на схема за регулиране на подаваната топлоенергията доказва безграничния потенциал на детския ентусиазъм.

От СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" - Русе измерват чистотата на въздуха около училище. Това правят с помощта на мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда. Инсталирали са и нова абонатна станция, изключват всички компютри централно, сравняват енергийните характеристики на уредите, споделят енергийните си познания със своите родители. "Цветя и много слънце", това е бъдещето за тях.

ОУ "Йордан Йовков"- Каварна пък са сътворили и екранизирали цяла пиеса, в която представят пътя на електричеството до дома и важността на енергийните спестявания. Децата са направили серия анкети, сравнили са данните от минали периоди, изчислили са въглеродните емисии от транспорта им до училище и са участвали в колопоход до нос Калиакра - екскурзия без CO2. Децата ни научават и нещо друго - температурата в една енергийно изолирана къща е с 5 градуса по-висока.

ОУ "Черноризец Храбър"- Варна представиха Азбука на енергоспестяването. С проекта си Зелен навигатор децата формулират правилата за енергоспестяване, а чрез техниката боди арт ни карат да съпреживеем проблемите на планетата. По-малките пък обръщат много внимание на безопасния транспорт до и около училище. Те много искат КАТ и Общината да им помогнат в реализиране на идеята им за по-безопасно стигане до училището чрез поставянето на пешеходен светофар. С плевел в буркан децата демонстрираха кръговрата на водата, а с детективския си проект показаха как да пестим замърсяване на въздуха, ако ползваме градски транспорт.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Purvi-etap-na-na-sustezanieto-Neka-napravim-uchilishteto-si-CO2OL-254609
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.