Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци консумират краставици без страх от зараза
Автор: Екип Varna24.bg 12:46 / 01.06.2011Коментари ()732
© Varna24.bg
Варненци нямат притеснения за качеството на краставиците, които консумират. Това показа проверка на най-големия пазар в града - кооперативния. Жителите на града без притеснения купуват и консумират краставици въпреки новините, които идват от Германия, за зараза с ешерихия коли с произход именно дългия зеленчук. Единствената промяна, която отчитат търговците след новините от Европа за заразени краставици, е, че всеки втори пита за произхода на тези по нашите сергии. След като разберели, че са местно производство, хората се успокоявали и ги купували на килограми.

Не липсват и такива, които не вярват, въпреки уверенията на търговците, че стоката е нашенска, а не идва от внос. Въпреки скептицизма си обаче купуват с нагласата, че това е, което се предлага, и нямат много варианти за избор.

Обезпокоителните новини от Европа не са повлияли на цените на зеленчука, казват още продавачите. Понижението на стойността им било логично с оглед на навлизането в активния производствен сезон и насищането на пазара с повече и разнообразна родна продукция и все по-малко вносна. Цената на килограм варира от 60 стотинки за дебелите и криви краставици до 2 лв. за рядко срещания градински сорт "Гергана".

Масово оранжерийната продукция, идваща от зеленчуковите борси, се продава на цена между 1 - 1,20 лв. Малко по-скъпи - до 1,80 лв. са краставиците, търгувани от производителите, за които дори си личи, че са откъснати преди броени часове. Купената от борсата краставица се различава предимно по липсата на мъх, обясняват запознати. Те са лъскави и измити, а обикновено и престояли с дни в найлонови чували. Пресният продукт, директно от производителя, пък е с мъх.

У нас зеленчукът се торял предимно с изкуствено синтезирани добавки. Оборски тор не се използвал от масовите зеленчукопроизводители. Единствено в малките стопанства, които сами можели да си произведат торта, можело да се случи тя да се използва и в отглеждането на зеленчуците. Една от версиите в Германия за появата на бактерията, която до момента отне живота на 14 души, е заразяване от използвани естествени торове от производителите в Испания.

Продавачите признават, че контролът в последните години е занижен. За контрол се разчита единствено доскоро на РИОКОЗ, а от началото на годината на новата Агенция за безопасност на храните. Но и сега зелените продукти не се третирали за пестициди, а само за нитрати, разказват производителите. Внимание обаче се обръщало предимно на листовите зеленчуци като салатки, спанак, лапад. Краставичарите рядко ги проверявали с увереността, че в тяхната стока количествата са доста под нормите.

43 см е най-дългата краставица, която търговците успяха да открият на варненския пазар през вчерашния ден. В последните години зеленчуците все повече се израждат и става все по-големи, коментираха краставичарите. През уикенда измерили и абсолютния рекорд до момента сред краставиците 50 см. Стандартната големина на зеленчука била около 30 - 35 см.

Впечатляващи на пазара обаче са не краставиците, а ягодите. Техните размери през тази година са необичайно големи и някои дори настигат по големина дребните домати. Търговците твърдят, че са българско производство, а клиентите се шегуват, че са мутирали под влияние на радиоактивен дъжд от Япония.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 19
19.07.2011 »
11.07.2011 »
08.07.2011 »
01.07.2011 »
30.06.2011 »
13.06.2011 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-konsumirat-krastavici-bez-strah-ot-zaraza-258743
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.