Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Във Варна се отбелязва седмицата на рибарството
Автор: Екип Varna24.bg 11:26 / 08.06.2011Коментари ()924
© Impact Press Group
Във Варна се отбелязва седмицата на рибарството. Европейската седмица на рибарството се провежда за втори път от 4 - 12 юни тази година в редица държави на стария континент. Това заяви директорът на Института по рибни ресурси във Варна доц. д-р Даниела Клисарова. Тя посочи, че неправителствени организации, учени, експерти и държавни институции насочват вниманието на обществеността към проблеми като свръхулова на риба, изчерпването на рибните запаси и свързания с това упадък на европейските морета и влошаването на екологичното състояние на морската среда.

Морски екологични организации, призовават за широка обществена ангажираност с предстоящата реформа в Общата политика по рибарство, документът за която ще бъде публикуван в средата на юли тази година.

"Още са живи спомените за богатите на риба морски води. До съвсем неотдавна имаше повече и по-разнообразен улов, повече кораби и лодки, повече рибари и то не само във водите на Черно море. Затова реформата в Общата политика в областта на рибарството на Европейския съюз е възможност да направим стъпка назад към бъдещето", подчерта доц. Клисарова.

Тя беше категорична, че посланието към европейските министри на рибарството е ясно - върнете това богатство на хората. "Всички разбират, че буквално връщане към миналото няма, но упадъкът на моретата може да бъде спрян чрез прилагането на обща политика и конкретни мерки", отбеляза още Даниела Клисарова.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-se-otbelyazva-sedmicata-na-ribarstvoto-260750
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.