Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ще сондират за газ в блок "Галата"
Автор: Екип Varna24.bg 15:44 / 08.06.2011Коментари ()1517
©
Разрешителното за търсене на природен газ в блок "Галата" на "Мелроуз Рисорсиз" се удължава с още 2 години. Решението беше взето на вчерашното заседание на Министерския съвет. Миналата година британската компания стана концесионер на единствените у нас находища "Каварна". Размерът на блок "Галата" се намалява от 1886,66 кв. км на 1786,86 кв. км, а минималната работна програма на дружеството - от 8 на 5 сондажа, реши още кабинетът.

С това целите на предоставеното разрешение за търсене и проучване не се изменят, се посочва в прессъобщението на Министерския съвет. Оттам обаче не уточниха мотивите за намалената площ за проучването от страна на шотландската компания. Според източници на LiveBiz, с писмо от 21 февруари 2011 г. уволненият зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев е уведомил фирмата, че срокът на договора за проучване е изтекъл на 4 февруари 2011 г., поради което дружеството вече няма права за търсене и проучване в блок "Галата" и следва да го напусне. Запознати коментираха, че причината за пречките пред дружеството била стратегическата значимост на находището. По закон компанията, която е открила нефт или газ в следствие на разрешително получава по право концесия върху находището, ако докаже залежите.

"Мелроус рисърсис" е единствената, която добива природен газ у нас. Количеството е около 400 млн. куб. м годишно, или около 20% от потреблението ни. Тя продава природният газ на "Булгаргаз" на цени, значително по-ниски от тези на вносното руско гориво. Суровината се добива от находищата край Калиакра, които бяха открити в средата на миналата година.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Shte-sondirat-za-gaz-v-blok-Galata-260900
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.